21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb A makkos fazártól az ágasfáig – FUGA

A makkos fazártól az ágasfáig – FUGA

0
A makkos fazártól az ágasfáig – FUGA

A Kisalföld népi építészetéről nyit kiállítást és tart konferenciát a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola 2015. március 2-én 11 órától a FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

Szabó-Béla-présháza-FUGA

A konferencia előadásai:

11:00

A Kisalföld népi építészete

Előadó: Dr. FILEP Antal (etnográfus, muzeológus), TANAI Péter (muzeológus, néprajzkutató, tanár), Dr. VEÖREÖS András (műemléki szakmérnök, egyetemi docens)

11:50

Az épített örökség és védelme

Előadó: dr. NAGY Dénes (MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága társelnöke, matematikus), TAR Gyula (igazgatóhelyettes, NAKVI), ROMÁN Árpád (faipari mérnök, Szentendrei Néprajzi Múzeum)

13.00

Építészeti felmérések, és ami azokon túl van…

Előadó: KÖNINGER Szilárd (Junior Príma Díjas építész), KISS Benjámin és ZSÉDELY Tamás Holló valamint LU TONG Xintia és NÁNAI Zsombor és TÓTH Gergő (tanuló)

Ez-is-egy-érdekes-zár-FUGA

Kiállítás:

14:00

Megnyitja: dr. CSERI Miklós (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára)

Megtekinthető: 2015. március 8-ig!

A kiállítás képanyaga a Hild József Szakközépiskola építészeti felmérő táborainak eredményeit mutatja be különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában, természetesen a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az intézmény ez irányú értékmentő tevékenységéről. A Hild József Építőipari Szakközépiskolában több mint 15 éves hagyománya van a nyári építészeti felmérő táboroknak. A hosszú évek alatt értékes dokumentumok, tárgyi emlékek gyűltek össze. A táborokban végzett munka nyomán mára a Kisalföld több falujában elvégzett településszerkezeti vizsgálatokon túl műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor, melyek közül néhány ma már csak a bemutatott tablókon látható. A kiállítás tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek, mint az Alsó-Szigetköz, a Fertő kultúrtáj, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint Külső-Somogy vagy a székelyföldi Sóvidék.

KovacsjobbT2sz-FUGA

További info: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Fotók: FUGA

Previous article Megalakult a HUBBY!
Next article Traktátum a selyemhernyókról…
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."