33 C
Budapest
hétfő, augusztus 15, 2022

A makkos fazártól az ágasfáig – FUGA

Author

Categories

Share

A Kisalföld népi építészetéről nyit kiállítást és tart konferenciát a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola 2015. március 2-én 11 órától a FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

Szabó-Béla-présháza-FUGA

A konferencia előadásai:

11:00

A Kisalföld népi építészete

Előadó: Dr. FILEP Antal (etnográfus, muzeológus), TANAI Péter (muzeológus, néprajzkutató, tanár), Dr. VEÖREÖS András (műemléki szakmérnök, egyetemi docens)

11:50

Az épített örökség és védelme

Előadó: dr. NAGY Dénes (MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága társelnöke, matematikus), TAR Gyula (igazgatóhelyettes, NAKVI), ROMÁN Árpád (faipari mérnök, Szentendrei Néprajzi Múzeum)

13.00

Építészeti felmérések, és ami azokon túl van…

Előadó: KÖNINGER Szilárd (Junior Príma Díjas építész), KISS Benjámin és ZSÉDELY Tamás Holló valamint LU TONG Xintia és NÁNAI Zsombor és TÓTH Gergő (tanuló)

Ez-is-egy-érdekes-zár-FUGA

Kiállítás:

14:00

Megnyitja: dr. CSERI Miklós (az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért felelős helyettes államtitkára)

Megtekinthető: 2015. március 8-ig!

A kiállítás képanyaga a Hild József Szakközépiskola építészeti felmérő táborainak eredményeit mutatja be különböző fotódokumentációk, felmérési rajzok formájában, természetesen a teljesség igénye nélkül, de egységes képet adva az intézmény ez irányú értékmentő tevékenységéről. A Hild József Építőipari Szakközépiskolában több mint 15 éves hagyománya van a nyári építészeti felmérő táboroknak. A hosszú évek alatt értékes dokumentumok, tárgyi emlékek gyűltek össze. A táborokban végzett munka nyomán mára a Kisalföld több falujában elvégzett településszerkezeti vizsgálatokon túl műemléki védettségre érdemes lakóházak, porták, szakrális kisemlékek felmérésére, dokumentálására került sor, melyek közül néhány ma már csak a bemutatott tablókon látható. A kiállítás tematikusan mutatja be a Kisalföld különböző tájegységeinek, mint az Alsó-Szigetköz, a Fertő kultúrtáj, a Rábaköz, a Sokorói-dombság, vagy a Tóköz jellegzetes népi építészetét, illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint Külső-Somogy vagy a székelyföldi Sóvidék.

KovacsjobbT2sz-FUGA

További info: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Fotók: FUGA

Author

Share