17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb 85. Ünnepi Könyvhét

85. Ünnepi Könyvhét

0
85. Ünnepi Könyvhét
Kocsis András Sándor, a MKK Egyesület elnöke (MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Spiró György Kossuth-díjas író beszél a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a fővárosi Vörösmarty téren 2014. június 12-én. Az idei eseménysorozatra 335 könyvújdonságot jelentetett meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjén Budapesten 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja termékeit.

Zentai Péter László, a programsorozatot szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója beszédében a magyar irodalom és a minőségi könyvkiadás ünnepének nevezte a 85. születésnapjához érkezett könyvhetet.

Felidézte, hogy a könyves rendezvényt alapítása óta minden évben megtartották, csak egy alkalommal, 1957-ben nem, amikor a bebörtönzött írók iránti szolidaritásból elmaradt az Ünnepi Könyvhét.

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke beszélt a szegedi Dugonics téren.

Kocsis András Sándor, a MKK Egyesület elnöke (MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Kocsis András Sándor, a MKK Egyesület elnöke (MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

 

Esterházy Péter Kossuth-díjas író is részt vett az Ünnepi Könyvhét debreceni megnyitóján.

Eszterházy Péter, Kossuth -díjas író (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)
Eszterházy Péter, Kossuth -díjas író (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)

Átadták a Szép Magyar Könyv 2013 verseny díjait

Az Ünnepi Könyvhét nyitó napján, csütörtökön adták át a Szép Magyar Könyv 2013 verseny díjait Budapesten.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tájékoztatása szerint a gyermekkönyvek kategóriájában Tóth Krisztina A londoni mackók című könyvét (kiadó: Csimota) találták a legjobbnak, míg oklevéllel ismerték el Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) (Pozsonyi Pagony), József Attila Csoszogi, az öreg suszter (Scolar), Kiss Ottó Szusi apó erdőt jár (Móra), valamint Varró Dániel és Agócs Írisz Nem, nem, hanem (Manó könyvek) című művét.

Az ismeretterjesztő kiadványok mezőnyében két díjazott is volt: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna és Zsembery Ákos A történeti Műegyetem – The Historic Campus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) című művét, valamint Körner András Hogyan éltek? (Corvina) című könyvét ismerték el a kitüntetéssel. Oklevél járt Piazza Gabriella és Hoitsy György Rákok, kagylók, csigák, tintahalak (Corvina) című művéért.

Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában a díjat Bányai Éva és Varga Katalin Affektív pszichológia – az emberi késztetések és érzelmek világa (Medicina) című művének, valamint a Látszóbeton – Látványbeton (Terc) című kiadványnak ítélték. Oklevéllel ismerték el Bogár Lajos és Molnár Zsolt Az intenzív terápia gyakorlata (Medicina) és Bryan Magee Wagner világképe (Park) című művét, valamint A magyar művészet a 19. században – Építészet és iparművészet (Osiris) című kötetet.

A szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriájában nem osztottak ki díjat. Oklevelet kapott Ali Mafoma (Jámbor Judit) A paradicsom zöldje (Scolar) és Tandori Dezső Tandori light – elérintés (Scolar) című műve.

A művészeti könyvek és albumok mezőnyében szintén csak oklevelet adtak ki, ebben részesült a Caravaggiótól Canalettóig (Szépművészeti Múzeum) című kiadvány, valamint Csapody Miklós Cseh Gusztáv (EXIT) című műve.

A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategóriában oklevéllel ismerték el Hermann Rückwardt Budapesti építészeti tanulmányok (Terc) című írását.

A különdíjak közül köztársasági elnöki különdíjban részesült A magyar művészet a 19. században – Építészet és iparművészet (Osiris) című kötet, miniszterelnöki különdíjat kapott Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna és Zsembery Ákos könyve, A történeti Műegyetem – The Historic Campus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), és főpolgármesteri különdíjjal ismerték el Hermann Rückwardt Budapesti építészeti tanulmányok (Terc) című művét.

Antall József Emlékdíjat kapott Katona Tamás és Ráday Mihály Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei (Corvina) című kötete, Tamás László Emlékdíjban pedig Ali Mafoma (Jámbor Judit) A paradicsom zöldje (Scolar) című kötete részesült.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alkotói különdíjait Békés Rozi (József Attila: Csoszogi, az öreg suszter (Scolar)), Gyulai Líviusz (Berecz András: Angyalfütty (Berecz Bt.)) és Vargha Balázs (Látszóbeton – Látványbeton (Terc)) kapta.

Közönségdíjban részesült József Attila Csoszogi, az öreg suszter (Scolar) című könyve.

MTI-hír