23.2 C
Budapest
csütörtök, június 30, 2022

Múzeumok éjszakája – éppen ma!

Author

Categories

Share

Szinte minden nagyobb településen kikapcsolódásra invitálják a helyieket június 21-22-én a Múzeumok éjszakája alkalmából. Amit Budapesten tizenkettedik, vidéken tizedik alkalommal szerveznek. A már megszokott kiállítás-megnyitókon, múzeumlátogatásokon, gyermekprogramokon kívül idén egyedi ötletekkel is előrukkolnak a szervezők.

A Budapesti Fesztiválzenekar “lépcsőzenéje” – a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén adott ingyenes meglepetéskoncertje – nyitja meg a Múzeumok éjszakája programsorozatát. A zenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki.

A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményében vezetett séták lesznek, valamint nyomozós játék, szélmalomkészítő workshop, a Babtársulat gyerekelőadása, dumaszínház és az A.K.T. színészzenekar műsora is szerepel a programkínálatban.

A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, Kitlinger Kálmán interaktív mesterség-bemutatót tart, a könyvtárteremben pedig dokumentumfilmeket vetítenek. A folkkocsmában közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotók láthatók, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők művei csendülnek fel. A kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszíneire, például a padlástérbe vezetnek.

Iparművészeti Múzeum(Bp.)

Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket.

A Nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, fellép a Góbé zenekar, s a kastélyban vendégeskedik a Tropicarium is.

Magyar Nemzeti Levéltár(Bp.) Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, míg A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be. A látogatók megtekinthetik az épületet és az elmúlt évszázadok értékes iratait is, de a raktárak korlátozott létszámmal látogathatók, jelentkezni a helyszínen lehet.

A Cseh Tamás Archívumban(Bp.) fellép a Kaláka, a Szélkiáltó, Novák János és az Ad Libitum, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás. A kivetítőn egyebek mellett egykori híradófelvételek, isonzói, bukovinai és kenyérmezői csatajelenetek, a háborús ország mindennapjairól készült tudósítások láthatók.

A Gellért-hegy(Bp.) szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Alekszandr Szolzsenyicin író élettörténetét és főbb munkáit ismerteti meg a közönséggel a Terror Háza(Bp.)aktuális időszaki kiállítása, emellett ritkán látható történelmi témájú dokumentumfilmeket vetítenek. A közönség megtekintheti egyebek mellett a Mindszenty József bíboros életét nyomon követő filmet és a rendszerváltás korszakát felidéző Közös siker című alkotást.

Kinszki Imre fényképeivel és a Hot Jazz Band koncertjével az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének hangulatát idézi meg a Balassi Intézet (Bp.).

A Magyar Nemzeti Múzeumban(Bp.) (MNM) Túlélők/Survivors címmel nyílik tárlat Aliza Auerbach izraeli fotográfus képeiből.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) koncertek, kortárstánc-programok, improvizatív színház és diavetítéssel összekötött történetmesélés szórakoztatja a közönséget.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Budapesti Vonósok adnak kamarakoncertet, a Kistehén Zenekar slammer vendégekkel lép fel, de lesz tárlatvezetés a Madách retro kiállításban, felolvasószínházi előadás és házibuli rock and roll tanítással egybekötve.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum programjai a Puskás Ferenc Stadionban délután 4 órától hajnali 2 óráig tartanak. A futballpályán ügyességi játékokat, sportvetélkedőket és népi sportjátékokat lehet kipróbálni. Az épületben múltidéző stadionvezetési túrák indulnak, éjjel pedig olimpiai fáklyával lehet majd futni a létesítmény körül.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzemában (BTM) fellép a Gemma Énekegyüttes, Albert Dániel zongoraművész filmzenéket és ismertebb slágereket játszik, este pedig a Mystery Gang együttes ad koncertet, emellett kínai oroszlántánc-, kalligráfiai bemutató és oktatás várja az érdeklődőket.

Az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, valamint a római mintára megépített és berendezett lakóházban, lesz görög jósda, fellép a Sirtos Együttes és az Akropolis Kompania.

A Magyar Nemzeti Galériában(Bp.) mások mellett a Nemzeti Énekkar, Dominkó István zongoraművész és a Nemzeti Táncszínház előadása szórakoztatja a közönséget.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum(Bp.) látogatói regisztrációval tekinthetik meg a Hunyad-pincét és az Apostolok tornyát, bekukkanthatnak a könyvtár más napokon elzárt raktárába és végigsétálhatnak a földszinti folyosók labirintusán. Az udvaron ökörfogatozás, ügyességi játékok, állatsimogató és “tanyaolimpia” – tojáskeresés, patkódobás, talicskatolás, csergetés, tülkölés, pányvavetés – szórakoztatja a gyerekeket. Éjfélkor tűzugrás lesz a múzeum udvarán a Görömbő Kompánia zenei kíséretével.

A Magyar Nemzeti Bank (Bp.) is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, szombaton 17 óra és éjjel 1 óra között. Sétálhat Budapest egyik legszebb épületében, aminek homlokzatát most fényfestők teszik még látványosabbá. Beléphet a jegybank elnökének irodájába és a bank tanácstermeibe, megismerheti az MNB tevékenységét, felfedezheti bankjegyeink szabad szemmel nem látható biztonsági elemeit, aranyrudat emelhet, és kipróbálhatja az érmeverést is.

Emellett lesz játékos kincsvadászat, Kőhalmi Ferenc bűvész teszi „varázslatossá” a várakozás pillanatait, betekinthetnek a pénz történetébe, a kezdetektől napjainkig. Készíthető karikatúra, és egy bankjegyen akár saját arcképét is haza viheti a látogató.

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájházban a hajdanvolt kereskedelmi szokások elevenednek meg a fiatalabb korosztályt megcélozva. A boltosinas-képzőben a fejszámolást és a kétkarú mérleg használatát gyakorolhatják, majd már-már elfeledett tárgyakat: pántlikát, csipkeszegőt és más, az egykori vegyeskereskedésekben előforduló árukat készíthetnek az ügyes kezű kicsik. A gasztronómiai kalandozás közben megtudhatják, hogy milyen édességeket ettek 100 éve a gyerekek, majd a szervezők kinyitják és éjfélig nyitva is tartják a boltot, ahol egyebek mellett medve- , selyem- és süvegcukor is kapható, kóstolható, sőt több ínyencség el is készíthető majd.

Éjszakai és nappali pilótafülke és tűzoltósági bemutatóval, ingyenes repülőgép-szimulátorral várja az érdeklődőket az Aeropark néven megújuló ferihegyi repülőgépmúzeum.

A programok nem csak a Múzeumok éjszakáján, hanem pénteken, szombaton és vasárnap is tartanak, a repülőgép-szimulátort péntek 17 órától vasárnap 21 óráig ingyen próbálhatják ki az érdeklődők. A pilótafülke és tűzoltósági bemutatók mellett az Aeroparkban restaurált, valamint modern földi kiszolgálóeszközök is láthatóak lesznek.

A szervezők jelezték, hogy a karszalagok szombaton 18 és vasárnap hajnal 2 óra között használhatók fel.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba.

A százhalombattai Matrica (Mátrika) múzeum előzetes programkínálata szerint “extrém dimenziókba” emelkedhetnek azok, akik megnézik a szombaton nyíló Vasarely-kiállítást, részt vesznek a művészterapeuta-foglalkozáson vagy az interaktív koncerten és a többi kapcsolódó rendezvényen. A százhalombattaiak az érdi Magyar Földrajzi Múzeummal összefogva a két intézmény között óránkénti ingyenes buszjáratot biztosítanak.

Vácott a föld alá is meginvitálják az érdeklődőket szombat este, hogy megismerhessék a város középkori régészeti emlékeit a Szent Mihály-altemplomban. Aki “földközelibb” élményekre vágyik, az egy fotó erejéig középkori és barokk viseletek másolatába bújhat a Tragor Ignác Múzeumban, amelynek udvarán éjfélkor kezdődik a tűzugrás.

Zsámbékon számos programmal készülnek, a romtemplom elől szombat délután induló gyalogtúra, a helyi légvédelmi bázis kincskereső attrakciója, illetve a sváb tájházban a kézzel festett bútorok bemutatása is szerepel a kínálatban.

Debrecen – Száz éve biztosan nem látta a nagyközönség, de lehet, hogy soha nem volt még kiállítva az a normann sisak, amelyet kizárólag egy alkalommal, a Múzeumok éjszakáján tekinthetnek meg az érdeklődők a debreceni Déri Múzeumban.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt
A rejtélyes normann sisakot 1892-ben találták a Dnyeszter bal partján. (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)

A rejtélyes normann sisakot 1892-ben találták az akkori Oroszország Podolszki Kormányzóságában (ma Ukrajna), a Dnyeszter bal partján, a Nyemija folyócska mentén, vasútépítési munkálatok során.

A különleges lelet az első világháború idején, 1914-1917 között kerülhetett Debrecenbe, először a Déri Múzeum 1968-as évkönyvében publikáltak a sisakról, majd az akkori Szovjetunió tudományos akadémiája – a rendelkezésükre bocsátott magyar dokumentumok alapján – 1971-ben számolt be a leletről. Soha nem állították ki a sisakot, amelyet a Déri Múzeum régészeti raktárában őriztek. Hozzátette, hogy a Múzeumok éjszakája után megkezdik a ritka lelet tudományos vizsgálatát.

A kora középkori normann sisak Európában is egyedülálló, hozzá hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül a Debrecenben kiállított a legdíszesebb. A vállalkozó szelleműek a múzeumok éjszakáján egy másolatot fel is próbálhatnak.

A sisakról elmondta: a XI. század második felében készülhetett, és egyszerre tükröz keleti (kúp alak, a homlokrészen lévő szemábrázolás), bizánci (a kovácsolás módja és színvonala) és normann (a körbefutó díszítőelem) hatásokat.

Viselőjéről semmit sem tudunk: lehetett a kijevi nagyfejedelem egyik varég harcostársa, a bizánci uralkodó normann testőrségének tagja, de kaphatta ajándékul egy bizánci szövetségben harcoló valamelyik barbár nép egyik főembere is. A kissé ovális sisak magassága 20 centiméter, átmérője 23, illetve 20,5 centiméter, súlya 1560 gramm. A középső aranyozott bronzlemezre, amely a sisak homlokrészén helyezkedik el, egymáson átfonódó hurkokat alkotó szalagokat véstek be, amelynek végei növényi díszítésben végződnek. A lemezen domborítva, maszkszerűen emberi arcot ábrázoltak. A sisak alján szintén bronzból készült és aranyozott szegélyszalag fut körbe.

Kultúr-szabaduló szoba és láthatatlan kiállítás is lesz Sopronban. A Zene fogságában címmel Liszt Ferenc zeneszerző titkait kutathatják a Múzeumok éjszakáján az érdeklődők a Soproni Múzeum új kiállítóterében, a Liszt-szalonban, ahol láthatatlan kiállítást is rendeznek.

Emellett a “régi” helyszíneken is várják a látogatókat: a Fabricius-házban barokk főzőshow lesz, ahol a Storno család könyvtárának legrégebbi receptjei alapján “sütnek-főznek” a múzeum munkatársai, a Római kori kőtárban pedig igazi nosztalgia diszkót rendeznek a 60-as, 70-es évek zenéivel.

A legkisebbeket a Várfal sétányhoz várják, ahol a Cókmók Társulat bábszínházi előadásokat tart, Kónyai Tibor pedig dzsesszkoncertet ad.

Június 21-én a Tűztoronyba kedvezményes áron lehet belépőjegyet venni, a múzeum további kiállítóhelyei pedig ingyenesen látogathatók este 6 órától éjfélig.

Győr – Optikai illúziók címmel nyílik új kiállítás szombat este, a Múzeumok éjszakája kezdetén a győri Mobilis interaktív játszóházban; ez lesz a két és féle esztendeje megnyílt tudományos központ első időszaki kiállítása.

A látogatók az időszaki tárlaton megismerkedhetnek a látással, a vizuális információ feldolgozásának a folyamatával, a mimikri működésével vagy például a művészeti alkotások keltette – nemegyszer évezredes – illúziókkal, az érzékcsalódásokkal, valamint betekintést nyerhetnek abba is, miként alakult ki a háromdimenziós technológia.

Az alapvetően a járműiparra fókuszáló Mobilis két hónapon keresztül megtekinthető bemutatójának alapötletét az adta, hogy bármennyire is ezt gondoljuk, nem hihetünk a szemünknek. Vagy cserbenhagy látásunk, vagy az agyunk űz velünk tréfát némi segítséggel.

A Múzeumok éjszakáján speciális optikai kísérletekkel, a fény tematikájára épülő látványos épületfestéssel, valamint egy Fényrobbanás című extra produkcióval várják az érdeklődőket. Utóbbiról csak annyit árult el, hogy korábban még nem látott, nagyszabású kísérletről van szó, amelyben a fény és egy hordó játssza majd a főszerepet.

A tatabányai múzeum Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című új állandó kiállításán a Múzeumok éjszakáján esti tárlatvezetéseken kalauzolják végig a látogatókat a történelem ösvényén, bemutatva, mit kapott és mit vett el az ember a természettől.

A napokban megnyílt állandó kiállítás az ember természethasználatán keresztül mutatja be a térség történetét az Árpád-kortól az 1970-es évek végéig.

A kiállításon makettek jelenítik meg a honfoglalók által használt és a térségben feltárt háztípusokat. A tárlókban láthatók a házmaradványokból előkerült leletegyüttesek, például cserépbográcsok. A tárgyak Tatabánya-Dózsakert, Bánhida városrészek építésekor és Vértesszőlős határában kerültek elő.

A múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, valamint a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat a gyermekeknek. A komáromi Monostori Erődben az érdeklődők tűztánc bemutatót láthatnak, a Duna partján kipróbálhatják az aranymosást, az erőd sétálószínházának előadásában pedig megnézhetik a Svejket.

Kecskeméten 41 helyszínre várják az érdeklődőket, akik mindenhova térítésmentesen léphetnek be. A Kulturális Központ előtt tűzugrást rendeznek, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik-karikatúrák lesznek láthatóak. A Cifrapalotában őskori divatbemutatót tartanak, a Katona József Emlékházban díszmagyar viseleteket, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben pedig feliratos falvédőket láthat a közönség. Az Orvostörténeti Gyűjteményben rózsaszirmos tea kóstolására várják az érdeklődőket, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Bálint Endre-fotókat, a Levéltárban színháztörténeti tárgyakat állítanak ki.

A szegedi Kultúrpalotában az ókori egyiptomi vallással és a mindennapokkal, a Kass Galériában a halotti kultusszal, a Fekete-házban pedig a mumifikálással ismerkedhetnek meg a látogatók. A Móra Ferenc Múzeum előtt egyiptomi táncelőadást és divatbemutatót rendeznek, sötétedés után pedig egy egyiptomi halotti szertartást mutatnak be táncosok és színészek. A Szegedi Törvényszék nagyközönség elől elzárt épületében bírósági sétán kalauzolják végig a látogatókat, majd a Tömörkény gimnázium diákjai adnak koncertet.

Hadszíntérré változik a Paksi Városi Múzeum a Múzeumok éjszakájára: I. világháborús futóárkot építettek, vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot. Berendeztek egy parasztpolgári szobát, lesz vurstli, megnyitja kapuit egy korabeli kávéház, ahol koronáért akkori receptúra alapján készült süteményeket kínálnak, a közönség pedig zongorakísérettel előadott kuplédalokat hallhat.

Először vesz részt a Múzeumok éjszakáján a Paksi Képtár, ahol az óránként induló tárlatvezetésen Prosek Zoltán és Korpácsi Ferenc gyűjteménykezelő kalauzolja majd a vendégeket. Lemezbemutató koncertet tart a Tóth Viktor Aura Trió, és 21 órakor indul Karafiáth Orsolya, Legát Tibor és Kopasz Tamás Elvis zenés tébolynak titulált performansza.

Reformkori időutazásra invitálják a látogatókat a Zala megyei Kehidakustányban, ahol Deák Ferenc hajtincsét is közszemlére teszik. A Deák Ferenc Kúria és Múzeumban óránként rendhagyó tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik szervezett csoportokban éjszakai túrát tehetnek a kehidai szőlőhegyen található Deák-kúthoz is.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 11 helyszínen várja az érdeklődőket: a felújítás alatt álló Apátúr-házban például az épülettel és szerkezetével ismerkedhet a közönség az átalakítást tervező építészek és a műemléki falkutatást végző szakemberek segítségével, fellép a Harmónia régizene-együttes, óránként pedig tűzzománc-foglalkozás indul felnőtteknek. A cserépkályha-történeti kiállítást őrző Fruhmann-házban agyagozhatnak és kályhacsempét készíthetnek a gyerekek, az egykori városi börtönbe, a Győr Város Levéltárának mai épületébe látogatók pedig az ott kivégzett “lőcsei fehér asszony” történetével ismerkedhetnek meg.

A szolnoki Damjanich János Múzeumban az érdeklődők vezetéssel tekinthetik meg a múzeumi könyvtárat, a belorusz ikonokat bemutató időszaki tárlatot, valamint a régészeti, néprajzi és történeti állandó kiállítást. Fellép a MÁV Gépészet – Járműjavító Férfikara és a Kaméleon Társulat, majd az Auriga Egyesület társasági futásra invitálja a múzeumbarátokat, akiket hajnalig tartó táncház vár.

A tatai Kuny Domokos Múzeumba a múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat a bég vezeti a kazamatákban. Az érdeklődőknek török kori metszeteken mutatják be Tata ostromát, majd a sereg fegyverbemutatót tart. Az Arasinda együttes török népzenét játszik, majd tüzes nyilakat lőnek ki a vár fokáról.

A komáromi Klapka György Múzeumban az ókori vulkánok pusztításáról tartanak előadást, bemutatják Pompei életét, valamint régészeti módszerekkel próbálják megfejteni azt, volt-e földrengés Brigetioban.

Az esztergomi Vármúzeumban hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene- és társasjáték szerepel a kínálatban, majd a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket a középkori vár felfedezésére. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban hastáncosok és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészei idézik meg a Kelet hangulatát.

A Párkányi Városi Múzeumban “Míg a halál el nem választ… esküvő Te gyönyörű” címmel időszaki kiállítás nyílik. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika és kézműves bemutatók várják a látogatókat.

Közlekedés

A BKK járatok szombaton 18 órától vasárnap hajnali fél háromig közlekednek. A 16A várbusz üzemidejét is meghosszabbítják 2.40-ig. A járatokat a Múzeumok éjszakája karszalaggal lehet igénybe venni, amely felnőtteknek 1500, gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 forintba kerül.

Az 1-es jelzésű múzeumbusz 6-8 percenként közlekedik a Nyugati pályaudvar – Ferdinánd híd – Podmaniczky utca – Dózsa György út – Andrássy út – Deák Ferenc tér – József Attila utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Nádor utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Szent István körút – Nyugati pályaudvar útvonalon.

A 2-es járat a Deák Ferenc térről indulva a Károly körút – József Attila utca – Lánchíd – Hunyadi János út – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Vérmező út – Széna tér – Margit körút – Bem József utca – Margit körút – Margit híd – Nagykörút – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér útvonalon közlekedik 2-3 perces követési idővel.

A 3-as busz 5-6 percenként indul a Népligetből és az Elnök utca – Könyves Kálmán körút – Üllői út – Kálvin tér – Kiskörút – Deák tér – Andrássy út – Dózsa György út – Városliget – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út – Kerepesi út – Mosonyi utca – Fiumei út – Orczy út – Üllői út – Könyves Kálmán körút útvonalon tér vissza a Népligetbe.

A 4-es múzeumbusz a Ludwig Múzeumtól indulva a Rákóczi hídon át a Szerémi út – Kitérő út – Leányka utca – Savoyai Jenő tér – Leányka utca – Kitérő út – Budafoki út – Szent Gellért tér – Fővám tér – Kiskörút – Deák Ferenc tér – Kiskörút – Üllői út – Haller utca – Soroksári út útvonalon közlekedik 7-10 percenként.

Az 5-ös járat szintén a Nyugati pályaudvartól indul és a Szent István körút – Margit híd – Árpád fejedelem útja – Szépvölgyi út – Folyondár utca – Mátyáshegyi út – Kolostor út – Folyondár út – Szépvölgyi út – Árpád fejedelem útja – Flórián tér – Szentendrei út – Pók utca felé jár, majd ugyanezen az útvonalon tér vissza a Nyugati pályaudvarra.

A Múzeumok éjszakája rendezvényeihez kapcsolódóan idén is közlekednek majd nosztalgiavillamosok a városban. A Deák Ferenc tér és Hűvösvölgy között az “A” jelzésű, 436-os pályaszámú, valamint az 1970-es évekig közlekedő 2624-es nosztalgiavillamossal utazhatnak, Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között pedig a 1074-es, barna, 102 éves, favázas villamos közlekedik “Q” jelzéssel.

A MÁV-START Zrt. június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

 

Author

Share