17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Múzeumok éjszakája – éppen ma!

Múzeumok éjszakája – éppen ma!

0
Múzeumok éjszakája – éppen ma!
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Szinte minden nagyobb településen kikapcsolódásra invitálják a helyieket június 21-22-én a Múzeumok éjszakája alkalmából. Amit Budapesten tizenkettedik, vidéken tizedik alkalommal szerveznek. A már megszokott kiállítás-megnyitókon, múzeumlátogatásokon, gyermekprogramokon kívül idén egyedi ötletekkel is előrukkolnak a szervezők.

A Budapesti Fesztiválzenekar „lépcsőzenéje” – a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén adott ingyenes meglepetéskoncertje – nyitja meg a Múzeumok éjszakája programsorozatát. A zenekarnál régi hagyomány a meglepetéskoncert, ahol a program csak közvetlenül a karmesteri pálca felemelkedése előtt derül ki.

A Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményében vezetett séták lesznek, valamint nyomozós játék, szélmalomkészítő workshop, a Babtársulat gyerekelőadása, dumaszínház és az A.K.T. színészzenekar műsora is szerepel a programkínálatban.

A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, Kitlinger Kálmán interaktív mesterség-bemutatót tart, a könyvtárteremben pedig dokumentumfilmeket vetítenek. A folkkocsmában közeli és távoli földrészekről készült néprajzi fotók láthatók, a gitáros kamarakoncerteken reneszánsz, kortárs és spanyol romantikus szerzők művei csendülnek fel. A kiscsoportos túrák a múzeum soha nem látott helyszíneire, például a padlástérbe vezetnek.

Iparművészeti Múzeum(Bp.)

Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket.

A Nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, fellép a Góbé zenekar, s a kastélyban vendégeskedik a Tropicarium is.

Magyar Nemzeti Levéltár(Bp.) Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, míg A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be. A látogatók megtekinthetik az épületet és az elmúlt évszázadok értékes iratait is, de a raktárak korlátozott létszámmal látogathatók, jelentkezni a helyszínen lehet.

A Cseh Tamás Archívumban(Bp.) fellép a Kaláka, a Szélkiáltó, Novák János és az Ad Libitum, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás. A kivetítőn egyebek mellett egykori híradófelvételek, isonzói, bukovinai és kenyérmezői csatajelenetek, a háborús ország mindennapjairól készült tudósítások láthatók.

A Gellért-hegy(Bp.) szikláira vetített videoanimációval emlékeznek Herman Ottó polihisztorra. A természettudós, néprajzkutató, nyelvész, régész és politikus munkásságát bemutató videoanimációt 21.30-tól éjjel 2 óráig folyamatosan láthatja a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

Alekszandr Szolzsenyicin író élettörténetét és főbb munkáit ismerteti meg a közönséggel a Terror Háza(Bp.)aktuális időszaki kiállítása, emellett ritkán látható történelmi témájú dokumentumfilmeket vetítenek. A közönség megtekintheti egyebek mellett a Mindszenty József bíboros életét nyomon követő filmet és a rendszerváltás korszakát felidéző Közös siker című alkotást.

Kinszki Imre fényképeivel és a Hot Jazz Band koncertjével az 1920-as, 1930-as évek Budapestjének hangulatát idézi meg a Balassi Intézet (Bp.).

A Magyar Nemzeti Múzeumban(Bp.) (MNM) Túlélők/Survivors címmel nyílik tárlat Aliza Auerbach izraeli fotográfus képeiből.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) koncertek, kortárstánc-programok, improvizatív színház és diavetítéssel összekötött történetmesélés szórakoztatja a közönséget.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a Budapesti Vonósok adnak kamarakoncertet, a Kistehén Zenekar slammer vendégekkel lép fel, de lesz tárlatvezetés a Madách retro kiállításban, felolvasószínházi előadás és házibuli rock and roll tanítással egybekötve.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum programjai a Puskás Ferenc Stadionban délután 4 órától hajnali 2 óráig tartanak. A futballpályán ügyességi játékokat, sportvetélkedőket és népi sportjátékokat lehet kipróbálni. Az épületben múltidéző stadionvezetési túrák indulnak, éjjel pedig olimpiai fáklyával lehet majd futni a létesítmény körül.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzemában (BTM) fellép a Gemma Énekegyüttes, Albert Dániel zongoraművész filmzenéket és ismertebb slágereket játszik, este pedig a Mystery Gang együttes ad koncertet, emellett kínai oroszlántánc-, kalligráfiai bemutató és oktatás várja az érdeklődőket.

Az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, valamint a római mintára megépített és berendezett lakóházban, lesz görög jósda, fellép a Sirtos Együttes és az Akropolis Kompania.

A Magyar Nemzeti Galériában(Bp.) mások mellett a Nemzeti Énekkar, Dominkó István zongoraművész és a Nemzeti Táncszínház előadása szórakoztatja a közönséget.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum(Bp.) látogatói regisztrációval tekinthetik meg a Hunyad-pincét és az Apostolok tornyát, bekukkanthatnak a könyvtár más napokon elzárt raktárába és végigsétálhatnak a földszinti folyosók labirintusán. Az udvaron ökörfogatozás, ügyességi játékok, állatsimogató és „tanyaolimpia” – tojáskeresés, patkódobás, talicskatolás, csergetés, tülkölés, pányvavetés – szórakoztatja a gyerekeket. Éjfélkor tűzugrás lesz a múzeum udvarán a Görömbő Kompánia zenei kíséretével.

A Magyar Nemzeti Bank (Bp.) is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, szombaton 17 óra és éjjel 1 óra között. Sétálhat Budapest egyik legszebb épületében, aminek homlokzatát most fényfestők teszik még látványosabbá. Beléphet a jegybank elnökének irodájába és a bank tanácstermeibe, megismerheti az MNB tevékenységét, felfedezheti bankjegyeink szabad szemmel nem látható biztonsági elemeit, aranyrudat emelhet, és kipróbálhatja az érmeverést is.

Emellett lesz játékos kincsvadászat, Kőhalmi Ferenc bűvész teszi „varázslatossá” a várakozás pillanatait, betekinthetnek a pénz történetébe, a kezdetektől napjainkig. Készíthető karikatúra, és egy bankjegyen akár saját arcképét is haza viheti a látogató.

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájházban a hajdanvolt kereskedelmi szokások elevenednek meg a fiatalabb korosztályt megcélozva. A boltosinas-képzőben a fejszámolást és a kétkarú mérleg használatát gyakorolhatják, majd már-már elfeledett tárgyakat: pántlikát, csipkeszegőt és más, az egykori vegyeskereskedésekben előforduló árukat készíthetnek az ügyes kezű kicsik. A gasztronómiai kalandozás közben megtudhatják, hogy milyen édességeket ettek 100 éve a gyerekek, majd a szervezők kinyitják és éjfélig nyitva is tartják a boltot, ahol egyebek mellett medve- , selyem- és süvegcukor is kapható, kóstolható, sőt több ínyencség el is készíthető majd.

Éjszakai és nappali pilótafülke és tűzoltósági bemutatóval, ingyenes repülőgép-szimulátorral várja az érdeklődőket az Aeropark néven megújuló ferihegyi repülőgépmúzeum.

A programok nem csak a Múzeumok éjszakáján, hanem pénteken, szombaton és vasárnap is tartanak, a repülőgép-szimulátort péntek 17 órától vasárnap 21 óráig ingyen próbálhatják ki az érdeklődők. A pilótafülke és tűzoltósági bemutatók mellett az Aeroparkban restaurált, valamint modern földi kiszolgálóeszközök is láthatóak lesznek.

A szervezők jelezték, hogy a karszalagok szombaton 18 és vasárnap hajnal 2 óra között használhatók fel.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba.

A százhalombattai Matrica (Mátrika) múzeum előzetes programkínálata szerint „extrém dimenziókba” emelkedhetnek azok, akik megnézik a szombaton nyíló Vasarely-kiállítást, részt vesznek a művészterapeuta-foglalkozáson vagy az interaktív koncerten és a többi kapcsolódó rendezvényen. A százhalombattaiak az érdi Magyar Földrajzi Múzeummal összefogva a két intézmény között óránkénti ingyenes buszjáratot biztosítanak.

Vácott a föld alá is meginvitálják az érdeklődőket szombat este, hogy megismerhessék a város középkori régészeti emlékeit a Szent Mihály-altemplomban. Aki „földközelibb” élményekre vágyik, az egy fotó erejéig középkori és barokk viseletek másolatába bújhat a Tragor Ignác Múzeumban, amelynek udvarán éjfélkor kezdődik a tűzugrás.

Zsámbékon számos programmal készülnek, a romtemplom elől szombat délután induló gyalogtúra, a helyi légvédelmi bázis kincskereső attrakciója, illetve a sváb tájházban a kézzel festett bútorok bemutatása is szerepel a kínálatban.

Debrecen – Száz éve biztosan nem látta a nagyközönség, de lehet, hogy soha nem volt még kiállítva az a normann sisak, amelyet kizárólag egy alkalommal, a Múzeumok éjszakáján tekinthetnek meg az érdeklődők a debreceni Déri Múzeumban.

MTI fotó: Czeglédi Zsolt
A rejtélyes normann sisakot 1892-ben találták a Dnyeszter bal partján. (MTI fotó: Czeglédi Zsolt)

A rejtélyes normann sisakot 1892-ben találták az akkori Oroszország Podolszki Kormányzóságában (ma Ukrajna), a Dnyeszter bal partján, a Nyemija folyócska mentén, vasútépítési munkálatok során.

A különleges lelet az első világháború idején, 1914-1917 között kerülhetett Debrecenbe, először a Déri Múzeum 1968-as évkönyvében publikáltak a sisakról, majd az akkori Szovjetunió tudományos akadémiája – a rendelkezésükre bocsátott magyar dokumentumok alapján – 1971-ben számolt be a leletről. Soha nem állították ki a sisakot, amelyet a Déri Múzeum régészeti raktárában őriztek. Hozzátette, hogy a Múzeumok éjszakája után megkezdik a ritka lelet tudományos vizsgálatát.

A kora középkori normann sisak Európában is egyedülálló, hozzá hasonló mindössze fél tucat található az egész világon, de valamennyi közül a Debrecenben kiállított a legdíszesebb. A vállalkozó szelleműek a múzeumok éjszakáján egy másolatot fel is próbálhatnak.

A sisakról elmondta: a XI. század második felében készülhetett, és egyszerre tükröz keleti (kúp alak, a homlokrészen lévő szemábrázolás), bizánci (a kovácsolás módja és színvonala) és normann (a körbefutó díszítőelem) hatásokat.

Viselőjéről semmit sem tudunk: lehetett a kijevi nagyfejedelem egyik varég harcostársa, a bizánci uralkodó normann testőrségének tagja, de kaphatta ajándékul egy bizánci szövetségben harcoló valamelyik barbár nép egyik főembere is. A kissé ovális sisak magassága 20 centiméter, átmérője 23, illetve 20,5 centiméter, súlya 1560 gramm. A középső aranyozott bronzlemezre, amely a sisak homlokrészén helyezkedik el, egymáson átfonódó hurkokat alkotó szalagokat véstek be, amelynek végei növényi díszítésben végződnek. A lemezen domborítva, maszkszerűen emberi arcot ábrázoltak. A sisak alján szintén bronzból készült és aranyozott szegélyszalag fut körbe.

Kultúr-szabaduló szoba és láthatatlan kiállítás is lesz Sopronban. A Zene fogságában címmel Liszt Ferenc zeneszerző titkait kutathatják a Múzeumok éjszakáján az érdeklődők a Soproni Múzeum új kiállítóterében, a Liszt-szalonban, ahol láthatatlan kiállítást is rendeznek.

Emellett a „régi” helyszíneken is várják a látogatókat: a Fabricius-házban barokk főzőshow lesz, ahol a Storno család könyvtárának legrégebbi receptjei alapján „sütnek-főznek” a múzeum munkatársai, a Római kori kőtárban pedig igazi nosztalgia diszkót rendeznek a 60-as, 70-es évek zenéivel.

A legkisebbeket a Várfal sétányhoz várják, ahol a Cókmók Társulat bábszínházi előadásokat tart, Kónyai Tibor pedig dzsesszkoncertet ad.

Június 21-én a Tűztoronyba kedvezményes áron lehet belépőjegyet venni, a múzeum további kiállítóhelyei pedig ingyenesen látogathatók este 6 órától éjfélig.

Győr – Optikai illúziók címmel nyílik új kiállítás szombat este, a Múzeumok éjszakája kezdetén a győri Mobilis interaktív játszóházban; ez lesz a két és féle esztendeje megnyílt tudományos központ első időszaki kiállítása.

A látogatók az időszaki tárlaton megismerkedhetnek a látással, a vizuális információ feldolgozásának a folyamatával, a mimikri működésével vagy például a művészeti alkotások keltette – nemegyszer évezredes – illúziókkal, az érzékcsalódásokkal, valamint betekintést nyerhetnek abba is, miként alakult ki a háromdimenziós technológia.

Az alapvetően a járműiparra fókuszáló Mobilis két hónapon keresztül megtekinthető bemutatójának alapötletét az adta, hogy bármennyire is ezt gondoljuk, nem hihetünk a szemünknek. Vagy cserbenhagy látásunk, vagy az agyunk űz velünk tréfát némi segítséggel.

A Múzeumok éjszakáján speciális optikai kísérletekkel, a fény tematikájára épülő látványos épületfestéssel, valamint egy Fényrobbanás című extra produkcióval várják az érdeklődőket. Utóbbiról csak annyit árult el, hogy korábban még nem látott, nagyszabású kísérletről van szó, amelyben a fény és egy hordó játssza majd a főszerepet.

A tatabányai múzeum Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című új állandó kiállításán a Múzeumok éjszakáján esti tárlatvezetéseken kalauzolják végig a látogatókat a történelem ösvényén, bemutatva, mit kapott és mit vett el az ember a természettől.

A napokban megnyílt állandó kiállítás az ember természethasználatán keresztül mutatja be a térség történetét az Árpád-kortól az 1970-es évek végéig.

A kiállításon makettek jelenítik meg a honfoglalók által használt és a térségben feltárt háztípusokat. A tárlókban láthatók a házmaradványokból előkerült leletegyüttesek, például cserépbográcsok. A tárgyak Tatabánya-Dózsakert, Bánhida városrészek építésekor és Vértesszőlős határában kerültek elő.

A múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, valamint a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva rendeznek drámapedagógiai foglalkozásokat a gyermekeknek. A komáromi Monostori Erődben az érdeklődők tűztánc bemutatót láthatnak, a Duna partján kipróbálhatják az aranymosást, az erőd sétálószínházának előadásában pedig megnézhetik a Svejket.

Kecskeméten 41 helyszínre várják az érdeklődőket, akik mindenhova térítésmentesen léphetnek be. A Kulturális Központ előtt tűzugrást rendeznek, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik-karikatúrák lesznek láthatóak. A Cifrapalotában őskori divatbemutatót tartanak, a Katona József Emlékházban díszmagyar viseleteket, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben pedig feliratos falvédőket láthat a közönség. Az Orvostörténeti Gyűjteményben rózsaszirmos tea kóstolására várják az érdeklődőket, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Bálint Endre-fotókat, a Levéltárban színháztörténeti tárgyakat állítanak ki.

A szegedi Kultúrpalotában az ókori egyiptomi vallással és a mindennapokkal, a Kass Galériában a halotti kultusszal, a Fekete-házban pedig a mumifikálással ismerkedhetnek meg a látogatók. A Móra Ferenc Múzeum előtt egyiptomi táncelőadást és divatbemutatót rendeznek, sötétedés után pedig egy egyiptomi halotti szertartást mutatnak be táncosok és színészek. A Szegedi Törvényszék nagyközönség elől elzárt épületében bírósági sétán kalauzolják végig a látogatókat, majd a Tömörkény gimnázium diákjai adnak koncertet.

Hadszíntérré változik a Paksi Városi Múzeum a Múzeumok éjszakájára: I. világháborús futóárkot építettek, vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot. Berendeztek egy parasztpolgári szobát, lesz vurstli, megnyitja kapuit egy korabeli kávéház, ahol koronáért akkori receptúra alapján készült süteményeket kínálnak, a közönség pedig zongorakísérettel előadott kuplédalokat hallhat.

Először vesz részt a Múzeumok éjszakáján a Paksi Képtár, ahol az óránként induló tárlatvezetésen Prosek Zoltán és Korpácsi Ferenc gyűjteménykezelő kalauzolja majd a vendégeket. Lemezbemutató koncertet tart a Tóth Viktor Aura Trió, és 21 órakor indul Karafiáth Orsolya, Legát Tibor és Kopasz Tamás Elvis zenés tébolynak titulált performansza.

Reformkori időutazásra invitálják a látogatókat a Zala megyei Kehidakustányban, ahol Deák Ferenc hajtincsét is közszemlére teszik. A Deák Ferenc Kúria és Múzeumban óránként rendhagyó tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik szervezett csoportokban éjszakai túrát tehetnek a kehidai szőlőhegyen található Deák-kúthoz is.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum 11 helyszínen várja az érdeklődőket: a felújítás alatt álló Apátúr-házban például az épülettel és szerkezetével ismerkedhet a közönség az átalakítást tervező építészek és a műemléki falkutatást végző szakemberek segítségével, fellép a Harmónia régizene-együttes, óránként pedig tűzzománc-foglalkozás indul felnőtteknek. A cserépkályha-történeti kiállítást őrző Fruhmann-házban agyagozhatnak és kályhacsempét készíthetnek a gyerekek, az egykori városi börtönbe, a Győr Város Levéltárának mai épületébe látogatók pedig az ott kivégzett „lőcsei fehér asszony” történetével ismerkedhetnek meg.

A szolnoki Damjanich János Múzeumban az érdeklődők vezetéssel tekinthetik meg a múzeumi könyvtárat, a belorusz ikonokat bemutató időszaki tárlatot, valamint a régészeti, néprajzi és történeti állandó kiállítást. Fellép a MÁV Gépészet – Járműjavító Férfikara és a Kaméleon Társulat, majd az Auriga Egyesület társasági futásra invitálja a múzeumbarátokat, akiket hajnalig tartó táncház vár.

A tatai Kuny Domokos Múzeumba a múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat a bég vezeti a kazamatákban. Az érdeklődőknek török kori metszeteken mutatják be Tata ostromát, majd a sereg fegyverbemutatót tart. Az Arasinda együttes török népzenét játszik, majd tüzes nyilakat lőnek ki a vár fokáról.

A komáromi Klapka György Múzeumban az ókori vulkánok pusztításáról tartanak előadást, bemutatják Pompei életét, valamint régészeti módszerekkel próbálják megfejteni azt, volt-e földrengés Brigetioban.

Az esztergomi Vármúzeumban hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene- és társasjáték szerepel a kínálatban, majd a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket a középkori vár felfedezésére. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban hastáncosok és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészei idézik meg a Kelet hangulatát.

A Párkányi Városi Múzeumban „Míg a halál el nem választ… esküvő Te gyönyörű” címmel időszaki kiállítás nyílik. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika és kézműves bemutatók várják a látogatókat.

Közlekedés

A BKK járatok szombaton 18 órától vasárnap hajnali fél háromig közlekednek. A 16A várbusz üzemidejét is meghosszabbítják 2.40-ig. A járatokat a Múzeumok éjszakája karszalaggal lehet igénybe venni, amely felnőtteknek 1500, gyerekeknek (6-18 éves korig) 600 forintba kerül.

Az 1-es jelzésű múzeumbusz 6-8 percenként közlekedik a Nyugati pályaudvar – Ferdinánd híd – Podmaniczky utca – Dózsa György út – Andrássy út – Deák Ferenc tér – József Attila utca – Széchenyi István tér – Akadémia utca – Nádor utca – Vértanúk tere – Báthory utca – Szemere utca – Szent István körút – Nyugati pályaudvar útvonalon.

A 2-es járat a Deák Ferenc térről indulva a Károly körút – József Attila utca – Lánchíd – Hunyadi János út – Palota út – Dózsa György tér – Attila út – Vérmező út – Széna tér – Margit körút – Bem József utca – Margit körút – Margit híd – Nagykörút – Podmaniczky utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák tér útvonalon közlekedik 2-3 perces követési idővel.

A 3-as busz 5-6 percenként indul a Népligetből és az Elnök utca – Könyves Kálmán körút – Üllői út – Kálvin tér – Kiskörút – Deák tér – Andrássy út – Dózsa György út – Városliget – Ajtósi Dürer sor – Stefánia út – Kerepesi út – Mosonyi utca – Fiumei út – Orczy út – Üllői út – Könyves Kálmán körút útvonalon tér vissza a Népligetbe.

A 4-es múzeumbusz a Ludwig Múzeumtól indulva a Rákóczi hídon át a Szerémi út – Kitérő út – Leányka utca – Savoyai Jenő tér – Leányka utca – Kitérő út – Budafoki út – Szent Gellért tér – Fővám tér – Kiskörút – Deák Ferenc tér – Kiskörút – Üllői út – Haller utca – Soroksári út útvonalon közlekedik 7-10 percenként.

Az 5-ös járat szintén a Nyugati pályaudvartól indul és a Szent István körút – Margit híd – Árpád fejedelem útja – Szépvölgyi út – Folyondár utca – Mátyáshegyi út – Kolostor út – Folyondár út – Szépvölgyi út – Árpád fejedelem útja – Flórián tér – Szentendrei út – Pók utca felé jár, majd ugyanezen az útvonalon tér vissza a Nyugati pályaudvarra.

A Múzeumok éjszakája rendezvényeihez kapcsolódóan idén is közlekednek majd nosztalgiavillamosok a városban. A Deák Ferenc tér és Hűvösvölgy között az „A” jelzésű, 436-os pályaszámú, valamint az 1970-es évekig közlekedő 2624-es nosztalgiavillamossal utazhatnak, Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér között pedig a 1074-es, barna, 102 éves, favázas villamos közlekedik „Q” jelzéssel.

A MÁV-START Zrt. június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

 

Previous article 85. Ünnepi Könyvhét
Next article Grillezett csirkemell görögsalátával
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."