21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Mi mindent cipel a gerincoszlopunk

Mi mindent cipel a gerincoszlopunk

0
Mi mindent cipel a gerincoszlopunk

Mi mindent cipel a gerincoszlopunk

Az ötszázmillió éve megjelenő első gerinceseket nem igazán foglalkoztatta az a tény, miszerint a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás meghosszabbíthatja az életet. Ehhez képest ma egyre több az olyan felnőtt, aki gerincoszlopi fájdalomra panaszkodik. Ki gondolná, hogy egy-egy nyaki vagy éppen keresztcsonti fájdalom, esetleg végtagzsibbadás mögött milyen komoly probléma rejtőzhet.

A gerincoszlop az emberi test tengelye, ám csak a költők műveiben egyenes, hiszen valójában két s-alakból tevődik össze. A nyakon és az ágyékon homorúbb, a háton és a keresztcsonton domborúbb alakzatot ölt –magyarázta Dr. Miltényi Márta, egyetemi docens, sportorvos. A gerincoszlop csigolyákból áll, a csigolyák közt rugalmas porckorongok, ízületek, szalagok, izmok futnak. A csigolyasor jobb illetve bal oldalán egy-egy izomsor fut, melyeket mély hátizomnak hívünk. Ezek felelnek együttesen a normál testtartásért.

Fokozatosan alakulnak ki gerinc görbületei. Már csecsemőkorban fontos a gyermek hasra fektetése, hiszen így tud kialakulni a mély hátizmai, illetve így erősödnek a nyaki izmai, majd amikor járni kezd, akkor fejlődik ki az ágyéki görbület. Később, amikor a gyermek hirtelen megnyúlik és a csontrendszeri növekedését nem követi mindig az izomzat erősödése. Ha mozgásszegény élet él, legtöbbször hátfájásra panaszkodik. Az esetleges hanyag tartás mellkasi szűkületet, elégtelen tüdőműködést eredményezhet. Speciális probléma az ágyéki gerincferdülés, mely a lábak különböző hosszúságából adódik. A gyerekek hátizmainak erősítéséhez ajánlott a hátúszás és a gyorsúszás, ám a mellúszás erre nem alkalmas! Ajánlottak még a speciális gyógytorna gyakorlatok, az úgynevezett „rugalmas gumilabdán” való ülés. Emellett kerülendők a kényelmetlen iskolai padok, helytelen beállítású számítógépasztalok, illetve amennyiben a szülő azt látja, hogy gyermeke háta púpos, a vállai valamelyik oldalra jobban lógnak, rossz a testtartása, a hosszabb gyaloglástól megfájdul a dereka, akkor minden esetben forduljanak szakemberhez.

Az idősebb korosztály leginkább csontok meszesedésével, a csigolyák csontritkulásával, a tartó szalagok megnyúlásával és az izmok erőtlenségével küzd. A tévé előtt való ülés, a passzivitás a legnagyobb probléma. Az ülés ugyanis a legmegterhelőbb a gerincoszlopnak, főleg ha ehhez még túlsúly is párosul. Említésre érdemes a lúdtalp, a harántsüllyedés, a lábak alaki torzulása, ami derékfájást idézhet elő. A sportolok és a nehéz fizikai munkát végzők teste még inkább igénybe van véve, így nem ritka a porckorongsérv, a csigolyák elcsúszása, a gyulladása, idegek vongálása –magyarázta a szakember.

A gerincoszlop leggyakrabban előforduló megbetegedése a gerincsérv (porckorongsérv) –tudtuk meg Dr. Valálik István idegsebésztől. Ilyen esetben a csigolyák között lévő porckorongok belső kocsonyás állományának külső rostos gyűrűje megreped. A gerincoszlopi terhelés hatására a porckorong kitüremkedik a csigolya körüli szalagrendszerre, ilyenkor alakul ki a lumbago. Súlyos esetben az ideggyökökre is nyomást gyakorolhat, korábban ezt isiásznak nevezték. Amikor a sérv kizáródik és az idegvezetés károsodik a tünetek fokozódnak és a porckorong eltávolítása válik szükségessé, aminek helyén kötőszövet nő. A betegség tünetei: fájdalom, reflex kiesés, majd a fájdalmat esetleg zsibbadás váltja fel. Ha még mindig fennállna a kiváltó ok, bénulás kezdődhet el a lábfejen. Ilyenkor gyakran beakadhat a beteg lába a lépcsőbe, vagy nem tud lábujjhegyre állni. Szükséges a mielőbbi műtét, hogy az idegpályák ne károsodjanak tovább. Régen a porckorong megállapításához gerincfestést végeztek, ma leginkább CT vagy az MRI vizsgálat ajánlott.

Előfordul még az úgynevezett csigolyacsúszás, amit szintén műtéttel gyógyítanak. Ha kell, csavarozzák, titán lemezekkel rögzítik a gerincoszlopot. Régen gipszben kellett feküdni a betegnek, ma már műtét után másnap fölállhat a páciens, ám ülnie tilos!

A gerinc megbetegedései közé tartoznak a rosszindulatú daganatokból származó elváltozások is, amikor a csigolyában lévő áttétek terjednek a gerinccsatornába. Itt érdemes megemlíteni az idegi eredetű daganatokat is, melyeket mihamarabb műteni kell. Gerinccsatorna szűkület alakulhat ki akkor, ha a csatorna csontelemei sérülnek vagy a gerinccsatornában lévő lágy részek túltengenek vagy a porckorongok károsodnak. Ilyenkor a gerincvelő vagy az ideggyök összenyomódik. Háti, alsó végtagi fájdalmat, sántítást idézhetnek elő. Ez adódhat fejlődésbeli vagy az élet folyamán létrejövő deformitásokból, illetve a porckorongok, szalagok rendellenességéből.

A gerincoszlop fejlődési rendellenességei közé tartozik még a nyitott gerinc. Ilyenkor hiányzó csigolyanyúlványokról, a gerinc-, gerincvelő burkainak működésbeli zavarairól beszélünk. Az érfejlődési rendellenességek, keringési zavarokat okozhatnak, hirtelen átmeneti, vagy akár végleges bénulást.

Idős korban jellemzőek a kopások, a nyaki, háti és derékfájdalmak, csakúgy, mint az isiász, mely nem reumatikus, hanem idegi eredetű és kellemetlen fájdalommal jár.