21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Egyéb Jótékony napfény pikkelysömörre

Jótékony napfény pikkelysömörre

0
Jótékony napfény pikkelysömörre
 
Jótékony napfény pikkelysömörre

Sokan úgy gondolják, hogy a pikkelysömör vagy más néven psoriasis egy ritka, gyors lefolyású bőrkiütés, ami főleg a testrészek hajlataiban jelenik meg, és amit egyáltalán nem kell komolyan venni. A statisztikai adatokat látva és a szakember véleményét meghallgatva azért kicsit más a helyzet!

A pikkelysömör valójában az egyik leggyakrabban előforduló betegség. Megjelenési aránya a világ különböző pontjain más és más. Magyarország lakosságának az 1,5-2 %-át érinti.

A betegség kialakulásának alapja a genetikai hajlam –tudtuk meg Dr. Kalán Júlia bőrgyógyász-kozmetológus szakorvostól. Ha mindkét szülő beteg, akkor 60-75 % az esélye annak, hogy a gyermekeiknél is megjelennek előbb-utóbb a tünetek. Az életkor bármely szakaszában jelentkezhetnek, ám leggyakrabban a 20-as 30-as korosztálynak okoz kellemetlenséget.

A psoriasis egy idült gyulladásos bőrbetegség, oka a hám kóros elszarusodása. Vagyis a hámsejtek ötször gyorsabb ütemben szaporodnak és érnek, mint normál esetben. A tünetei kizárólag a bőr felszínén jelennek meg, a tévhittel ellentétben nem fertőző, vagyis nem terjed egyik emberről a másikra. Az irritációnak kitett területeken (végtagok, könyökök, térdek, ritkább esetben fejbőr, köröm) illetve a hajlatokban, a bőrből mérsékelten kiemelkedő, különböző nagyságú, vörös beszűrődések jelennek meg, melyeknek felszínét fehér pikkelyes hámlás borítja. Ám jelentkezhet az egész testen egyszerre is, kölesnyi, vörös, hámló beszűrődés formájában. Szövődménye csak akkor van, ha túl intenzív a kezelés. Ilyenkor a jelenségek összefolynak és az egész bőr begyullad. Szövődményként említhető még a krónikus sokízületi gyulladás.

A hajlamot számos külső és belső tényező befolyásolhatja, így a lázas betegségek, a krónikus gyulladások, a fertőzések, a különböző gyógyszerek szedése, a rossz táplálkozási szokások, a hormonrendszer helytelen működése és a stresszel teli életmód. A betegség lefolyása krónikus, ami azt jelenti, hogy a tünetek időlegesen kezelhetők, de a már említett tényezők hatására bármikor kiújulhatnak. A gyógyvízben való fürdőzés, a nap sugarai általában jó hatással vannak a pikkelysömörre, de a tünetek egy életen át jelen vannak! Kezelésképpen a bőrgyógyászok kenőcsöket írnak (saicyles, steroidos, dithranolos), amelyek leoldják a pikkelyt, és megszüntetik a gyulladást – említette bőrgyógyász szakemberünk.

Vannak, akik a súlyosabb esetekben különböző belső tablettás kezeléseket ajánlanak, ám ezek leginkább csak mellékhatásokat eredményeznek. A pikkelysömör általában belső szervi elváltozásokat nem okoz, nem ajánlott a tablettás kezelés! Ehelyett váltsunk életmódot: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és csökkentsük az állati zsiradékok, az állati fehérjék bevitelét!