14.2 C
Budapest
péntek, április 19, 2024
Home Egyéb Milánói Világkiállítás látványterve

Milánói Világkiállítás látványterve

0
Milánói Világkiállítás látványterve
Milánói Világkiállítás látványterve

A Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. 2014.május 23-án közszemlére bocsájtotta a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának látványtervét.

világkiállítás-1
Milánói Világkiállítás látványterve

Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit, majd megnyitotta a pavilon tervezési anyagaiból összeállított kiállítást – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Kreatív Intézet.

A magyar pavilonról készült animációs film, a pavilon koncepciója és tervei, valamint az Expo szellemiségét megfogalmazó magyar üzenet bemutatása után a magyar kormánybiztos közölte: az Expo alatt és azt követően is szoros együttműködés fog kiépülni a magyar és az olasz pavilon között.

A zsűri eleve azokat a pavilonokat részesítette előnyben a látványötlet pályázaton, amelyek az ember és természet, illetve a hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozták szintézisbe.

„Megvalósíthatósági szempontok alapján egyértelműen az Alakor jeligéjű pavilonötlet volt a legesélyesebb, melyben a környezeti és környezetvédelmi értékek és üzenetek hangsúlyosabban és komplexen jelentek meg; ez az Expo szellemiségének is fontos alapeleme. Így a megvalósuló pavilon ennek továbbfejlesztésével készül”.

A magyar pavilon 1910 négyzetméteres területen épül fel, az építmény beépített alapterülete mintegy 3000 négyzetméter lesz.

Milánói Világkiállítás látványterve
Milánói Világkiállítás látványterve

Magyarország pavilonja több témakörben kíván a látogatókhoz üzenetet eljuttatni, így a következő öt területhez kapcsolódó értékeket képviselik majd a kiállítások és programok: egészséges hagyományok, Magyarország a víz országa, örökség a jövőnek, olasz-magyar történelmi kapcsolatrendszer, valamint kortárs kultúra.

Olaszország mellett Magyarország máig az egyetlen résztvevő ország, amely a pavilont kutatásfejlesztés és oktatás céljára kívánja hasznosítani a későbbiekben. Az olasz törekvésekkel megegyező koncepcióval a magyar kiállítási pavilon Szombathelyen, a 11-es Huszárlaktanya területén a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként épül fel újra.

Szőcs Géza kormánybiztos még az április 3-i alapkőletétel időpontjában megállapodott Diana Braccóval, az EXPO 2015 olasz pavilon kormánybiztosával a jövőbeni szoros együttműködésről, mind a pavilon építését érintően, mind pedig a jövőbeni kutatóintézetek közötti kapcsolatok kialakításában.

A magyar látványterv a www.expohungary.com honlapon is megtekinthető.

MTI-hír