17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Zöld design itthon és külföldön

Zöld design itthon és külföldön

0
Zöld design itthon és külföldön
Selyemcsomagoló papír ruha

Reök Cecília iparművész nem csak újságpapírból tervezett ruháiról ismert, hanem az Eco-Design Team tagjaként hirdeti a környezettudatos életmódot. Emellett a Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztiválokat szervezi Budapesten a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Reök-6a
Reök Cecília – iparművész

– Magyarországon sok olyan divattervező van, aki újrahasznosítható anyagokat alkalmaz?

– Szerencsére egyre többen foglalkoznak már itthon is újrahasznosított anyagokkal. Amikor mi kezdtünk környezettudatos tervezéssel foglalkozni, akkor még nem igazán volt senkinek ilyen irányú kész alkotása.

– Mikor alakult az Eco-Design Team, milyen céllal, kik a tagjai? Sikerei…

– 2005-ben alapítottuk az Eco-Design Team-et Varga Tímea tervezőtársammal. Mindketten iparművészek vagyunk, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomáztunk és már az egyetem alatt is sokat dolgoztunk együtt. A Team oszlopos mérnök tagja még Goy András, valamint több olyan designer, akik a környezettudatos terméktervezés szempontrendszerét követik. A megrendelések léptékéhez igazodva dolgozunk kisebb vagy nagyobb létszámban egy-egy projekten.

A célunk hogy alkotómunkánk által óvjuk természti környezetünket és ennek fontosságára felhívjuk mások figyelmét is.

Olyan komplex öko-design tervezést és kivitelezést végzünk, mely hazánkban egyedülállóan foglalja össze a környezettudatos tervezés területeit. Tevékenységi körünkbe tartozik az öko-divat és ékszer-tervezés, öko-divatbemutató szervezés, az öko-bútor, enterieur és dekoráció tervezés, öko-design kiállítás, workshop és csapatépítő tréning megvalósítása.

Számos hazai és nemzetközi projekt áll már mögöttünk, melyekben részt vettünk.

Reök-4a
Síléc pad
Reök-5a
Boroshordó fotel

 

– Reök Cecília divattervező neve hallatán mindenkinek a ruhák, a divat jut az eszébe? A szegediek olykor nem kérdeznek vissza, hogy véletlenül nem rokona Reök Ivánnak?

– Igen, rá szoktak kérdezni, és valóban a családom építette a szegedi Reök-palotát, nagypapám még ott töltötte a gyermekkorát is. Reök Iván a palota építtetője az ükapám volt.

– Mennyire érdekes egy külföldi papíripari kiállítás egy olyan szakembernek, aki papírokból, hulladékból, újrahasznosítható anyagokból is alkot?

– Nagyon fontosnak tartom megismerni és együtt dolgozni hasonló gondolkodású alkotókkal, akár itthon, akár külföldön. A nemzetközi kiállítások mindig nagy élményt és sok tapasztalatot jelentenek. 2009 óta már magam is szervezek nemzetközi öko-design fesztiválokat, kiállításokat, divatbemutatókat.

– Könnyebb vagy nehezebb papírból, műanyagból, nylonból ruhákat, dísztárgyakat, használati tárgyakat alkotni? Ha elkészült egy ruha, mennyire nehéz fölvenni?

– Nagyobb kihívás olyan alapanyagokkal dolgozni, melyeknek mások a tulajdonságai mint a megszokott anyagoké. Izgalmas kitalálni hogy melyik anyag hogyan, mi módon, milyen technikával és anyagtársítással használható fel egy-egy alkotáshoz.

– Az alapanyag általában honnan származik?

– Mi magunk is gyűjtjük, vagy olyan cégektől kapjuk, melyeknél nagy mennyiségben felhalmozódik valamilyen – általuk nem újrahasznosítható – hulladék.

– A közelmúltban rendezett „Zöldág Nemzetközi Öko-Design Fesztivál”-nak milyen volt a visszhangja?

– A Zöldág Nemzetközi-Öko-Design Fesztivalt idén második alkalommal valósult meg a Klebelsberg Kultúrkúriában. Hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseménye ismét nagy sikert aratott, a különleges, válogatott kiállítási anyagok a legkiemelkedőbb kortárs környezettudatos művészek alkotásait sorakoztatta fel. Az eddigi kiállítóink a következő országokból érkeztek: Észtország, Dánia, Hollandia, Finnország, Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Csehország, Kína, Amerikai Egyesült Államok, Kanada. A kiállított alkotások között idén kiemelt jelentőségű volt az Észt Művészeti Akadémia design anyagának válogatása, mely az Ész Intézet jóvoltából került megtekintésre. Valamint a Dán Kulturális Intézet közreműködésével bemutatták, a Monumental Motion, Koppenhága, a bringások paradicsoma című, Mikael Colville-Andersen fotókiállítását. Az Eco-Design Team öko-bútorait, öko-lakberendezési tárgyait és öko-divat kollekcióját is szemügyre vehették a Fesztiválon.

– Hol és mikor kell kezdeni a környezettudatos nevelést?

– Úgy gondolom, nagyon fontos már egész fiatal korban megkezdeni a természeti környezet szeretetének és védelmének megtanítását. Az otthoni példa mellet jelentős az óvodás majd iskoláskorú gyerekek célzott oktatása is. A Klebelsberg Kultúrkúriában havi rendszerességgel vezetek Kincsestár elnevezésű öko-kézműves műhelyt, ahol újrahasznosított illetve természetes alapanyagokból alkothatnak kicsik és nagyok egyaránt. 2014. január 30-án, délután 2 órától például Újévi malacot készítünk. A Kultúrkúria nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, az öko-tudatosságra. A kulturális központ ezt a törekvést számtalanszor összekapcsolja művészeti tevékenységgel, például a nagy sikerű öko-design fesztiválok és rendszeres öko-workshopok szervezésével.

– Legújabb tervek, ötletek?

– Már dolgozunk egy 2015-ös nemzetközi fesztiválon, a külföldi partnerekkel egyeztetések folynak a közös programokról, ami egy nagyon izgalmas és színes folyamat. Mindemellett számos környezettudatos program valósul meg a Kultúrkúriában. A februári öko-design workshopon 100 óvodás gyermek fog részt venni. Akik, így elég korán kapcsolatba kerülhetnek a környezetvédelemmel.