23.7 C
Budapest
csütörtök, június 30, 2022

Ha víz fedne mindent

Author

Categories

Share

Két lengyel művész munkája díszíti egy 240 négyzetméter nagyságú tűzfalat a budapesti Üllői úton, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem parkolójában, 2016. október 3-án. Az alkotás a Színes Város Budapest Fesztivál keretében készült el.

Michal “Sepe” Wrega és állandó alkotótársa, Daniel “Chazme” Kalinowski jelenleg Lengyelország legizgalmasabb street art alkotói közé tartoznak és rendszeres meghívottjai számos kortárs nemzetközi kiállításnak és szemlének. Sepe festői képességeiből és Chazme építészeti gyakorlatának kombinációjából fakadó frissesség és minőség kiemeli a duót az európai street art színtérből is – olvasható a fesztivál szervezőinek közleményében.

Chazme 1980-ban született a svájci Laufenben, egyetemi tanulmányait építész szakon végezte Varsóban. Michal “Sepe” Wrega 1982-ben született Varsóban és a Lódzi Szépművészeti Akadémia grafika és festészet szakát, valamint a Varsói Falugazdálkodási Főiskola tájépítészet szakát végezte el. 1996-tól aktívan kapcsolódott a graffiti és street art művészeti irányzataihoz, a falfestmények készítésén kívül illusztrációkkal, festészettel és grafikai designnal foglalkozik. Művei többek között München, Oslo, Prága, Lille, Luzern, Varsó, Gdansk, Lódz, Wroclaw falain láthatók.

MTI fotó: Mohai Balázs
MTI fotó: Mohai Balázs

Budapesti alkotásukon Sepe jellegzetes stilizált alakjai ülnek és sétálnak Chazme szigorú, félig elmerült, lebegő struktúrái körül. Egy másik dimenzióba kalauzolva a nézőt, eljátszanak a gondolattal, mi lenne, ha víz fedne mindent, avagy egy óriás medence, akvárium lenne a város.

A falfestmény egy hét alatt készült el egy lerobbant állapotú tűzfalra, amely hőszigetelést is kapott a festés előtt, így a munkafolyamat csaknem egy hónapig tartott.

A szeptember végén kezdődött, és egy hónapon át tartó Színes Város Budapest Fesztivál idei témája a város és a víz kapcsolata, valamint a budapesti olimpia. A jellemzően tűzfalfestésekre épülő program során lengyel, spanyol, orosz, francia és brit festők alkotásai kerülnek fel a főváros különböző falfelületeire, de a szervezők koncertekkel, workshopokkal, kiállításokkal és előadásokkal is várják a közönséget.

MTI-hír

MTI Fotó: Mohai Balázs

Author

Share