24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Plázavilág – és a mindennapok

Plázavilág – és a mindennapok

0
Plázavilág – és a mindennapok

Plázavilág – A plázák szerepe a mindennapokban ezzel a címmel nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Megtekinthető 2015. február 22-ig.

Plaza-1

Az 1990-es évek teljesen átalakították a hétköznapokat. A rendszerváltás után az országot elárasztották a külföldi termékek, a lakosságnak meg kellett tanulnia egy merőben új, multinacionális miliőben tájékozódni és fogyasztani. Ennek az új világnak a hozadéka a pláza is, mely más, mint elődjei, az olyan sokféle terméket egy helyen árusító üzletházak, mint a Flórián Üzletközpont, vagy a Sugár. A pláza egy új „életérzést”, új életmódot hozott. Mert a plázába korántsem csak vásárolni járunk, hanem eszünk-iszunk, szórakozunk, moziba megyünk, beszélgetünk. A pláza egy különálló világ a városban, amely saját szabályai szerint működik, élményt kínál, vágyakat ébreszt, alakítja a vásárlási szokásokat, hatással van egy egész város mindennapjaira.

Lassan 20 éve, hogy megjelentek hazánkban a plázák és hétköznapjaink részévé váltak. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállításában azt járja körül, hogy mit jelentenek ma ezek a létesítmények az életünkben. Bemutatja az ott zajló életet a bevásárlóközpontok jellegzetes elemeinek, kellékeinek és díszleteinek felsorakoztatásával. Feltárja plázalátogatási szokásainkat, bemutatja a gyorséttermeket, megszólaltatja a fiatalokat, kérdéseket vet föl, de a kérdés megválaszolásának lehetőségét a látogatónak adja át.

A kiállítás ideje alatt minden múzeumi belépőjegy mellé a Nordsee éttermeiben felhasználható kedvezményes kupon jár!

Plaza-3

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

1036 Budapest, Korona tér 1.

web: www.mkvm.hu