22.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Szécsénybe érkezik a Himnusz

Szécsénybe érkezik a Himnusz

0
Szécsénybe érkezik a Himnusz
Kölcsey Ferenc: Himnusz - az első oldal (kézirat)

A magyar kultúra napja alkalmából a Nógrád megyei Szécsénybe érkezik Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata, melyet rendhagyó kiállítás keretén belül állítanak ki a Kubinyi Ferenc Múzeumban. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Kölcsey_Himnusz_kézirat_1823
Kölcsey Ferenc: Himnusz – az első oldal (kézirat)

A Himnusz eredeti példányát, valamint a megzenésített változatot, az Erkel Ferenc által készített eredeti kottát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár által rendelkezésre bocsátott, Szécsény történelméhez kapcsolódó eredeti dokumentumokat január 23. és 25. között tekinthetik meg a látogatók – tájékoztatta az MTI-t Stayer László polgármester.

Szécsényben a magyar kultúra napja alkalmából január 24-én a XXIV. versmondó- és népdaléneklő versenyt is megrendezik. A megye egyik legkiemelkedőbb megmérettetésére nemcsak Nógrádból érkeznek versenyzők, hanem a határon túlról, a Vajdaságból, a Felvidékről és Erdélyből is.

Salgótarjánban a várossá válás 93. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából rendeznek ünnepi programsorozatot 27-én. A Kohász Művelődési Központnál tartott koszorúzási ünnepségen Fekete Zsolt alpolgármester mond emlékező beszédet, közreműködik a Bányász-Kohász Fúvószenekar.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központban rendezik a díszünnepséget, itt adják át a városi kitüntető címeket és díjakat. Ünnepi köszöntőt Dóra Ottó polgármester mond, a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes a Palóc Madonnák című műsorát mutatja be.

Ünnepi ülést tart ezen a napon a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület, a 2014-es Madách-év salgótarjáni történéseit foglalják össze.

A Madách Irodalmi Társaság és a Dornyai Béla Múzeum a Madách Imre levelezése című új kötetet mutatja be a szerkesztők közreműködésével.

Balassagyarmaton Harth Tamás Kultúra képekben – a Palóc Múzeum fotógyűjteményének digitalizálása és közzététele című vetített képes előadására várják az érdeklődőket 22-én a múzeum lapidáriumában.

MTI-hír

Fotó: hu.wikipwdia.org