24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb A szellemek lakóhelye…

A szellemek lakóhelye…

0
A szellemek lakóhelye…

Egyszer amerikai körúton jártunk, egy Gray Hound busszal. Társasutazás volt, és a kanyonokhoz látogattunk el. Közben megálltunk természetesen minden kis és nagyobb helyen, ahol indián kézműipar volt, építészeti stílustól az ezüst ékszerekig minden.

Vezetőnk mindenhez hozzátett valamit az indiánok lelkialkatáról, mágiájáról, tudatmódosító növényeikről, és a hegyeikről, egészen a szellemvilágukig és a hallucinogén növényeikig.

„Ajavaszaká”-nak hívják azt a tudatmódosító, rettenetes ízű és hánytató hatású, úgy nevezett” tanító növényt”, amelyet valami fa kéregből nyernek és állítólag rettenetes íze van. Amitől aztán látják a szellemek lakóhelyét, meg amúgy is mindenféle különleges dolog jut az eszükbe. Egy tigris vezette rá őket állítólag, mert észrevették, hogy rágja egy fának a kérgét, és azután bakugrásokat végez, miközben nagyokat hány. Úgy gondolták az indiánok: ez egy irigylésre méltó állapot, és ők is kipróbálták. Ebben a „más” tudatállapotban sok mindent láttak, amiről nekem halvány fogalmam nem lehet. Szóval, én nem tudom milyen az az ajavaszkának a hatása, de mindezen előtanulmányok után és talán a kanyonok és sziklák láttán megfestettem ezt a képet.

A címe: A szellemek lakóhelye…

A szellemek lakóhelye_res

Jaguár és gyógyító

„Az amerikai indiánok hiedelemvilágában meghatározó szerepet játszik a jaguár, az amerikai kontinens legerősebb, legveszélyesebb ragadozója. Részben ereje, részben rejtőzködő, titokzatos életmódja miatt nagy tiszteletnek örvendő istenség volt: az éjszakai sötétségé, a férfierőé, a termékenységé, de kapcsolatba hozták az életet adó vízzel is.

Ennek az állatnak a lenyúzott bőrét öltötték magukra a sámánok, amikor az égi hatalmakkal próbáltak kapcsolatba lépni.

„A mai Ecuador területén, a kecsua nyelvű indiánok körében a gyógyítókat tudósnak, látónak, kecsuául: yachaj-nak (ejtsd: jacsah) nevezik. Ők azok, akik a betegség rejtett okát látni és orvosolni képesek.

Az andesi ős-szellemek segítségével dolgozó yachaj szerencsevarázslatától kezdve, az őserdei sámánok ayahuasca (ejtsd: ajavaszka) használatával történő gyógyító szertartásáig többféle rituális és gyógyítótechnikáról olvashatunk internetes oldalakon.”

Mi az a „ayahuasca”?

„Az ayahuasca különböző pszichoaktív főzetek összefoglaló neve, melyeket alapvetően a dél-amerikai őserdőben honos Banisteriopsis caapi (ayahuasca) indáiból készítenek a bennszülöttek.

Az így készült ital farmakológiailag összetett, vallási- és sámánszertartások alkalmával használják, valamint a népi gyógyászatban. Az elkészített tea erősen csersavas, rozsdabarna színű, illatát tekintve a zöld teára emlékeztet. Ízét tekintve a savasítás miatt savanyú, sárhoz hasonló elegy, nem túl kellemes zamattal.

Az első európai felfedezők jelentései a felhasználásáról a 19. század közepéről származnak. Az ayahuasca többféle néven ismert: caapi, natema, mihi, yage, la purga, vagy Santo Daime, attól függően, hogy mely kulturális környezetben használják.”

Forrás: wikipedia

Previous article Virágos Európa díjat ad – Százhalombatta
Next article Makarónival töltött borjúkaraj…
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."