Makarónival töltött borjúkaraj, fokhagymás zöldbabbal,
burgonyapapucsokkal, pecsenyelével
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúkaraj filé
só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
10 dkg makaróni
3 evőkanál olívaolaj
A körethez:
30 dkg tisztított zöldbab
só
1 szál sárgarépa
2 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
4 db nagy burgonya
A pecsenyeléhez:
a hús sült zsiradékja
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál liszt
2 dl zöldségleves
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A megmosott leszárított borjúkarajt hosszában nem teljesen félbevágjuk, szétnyitjuk és kb. 1 centi vastagra klopfoljuk. Sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük.
Ezután a makarónit bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, leöblítjük, lecsepegtetjük. Most egyenletesen, szálirányban a hússzeletre halmozzuk, felcsavarjuk, kötöző zsineggel szorosan megkötözzük, sózzuk, borsozzuk és serpenyőben, a forró olívaolajon minden oldalát pirosra sütjük. Ekkor tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a sült zsiradékkal és alufóliával lefedve, 180c-os sütőben, 15-20 perc alatt megpároljuk-sütjük.
Közben a körethez a tisztított egész zöldbabot bő sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük és hosszában 4 egyforma halomba szedjük. A meghámozott sárgarépából zöldséghámozóval, 4 szélesebb hosszú szeletet vágunk és 1-1 zöldbabhalmot, 1-1 sárgarépa szeletbe csavarunk. Most a forró vajon a zúzott fokhagymát megfuttatjuk, rátesszük a csokorba kötött zöldbabot és óvatosan átforgatjuk.
A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, 8 egyforma nagy hasábra daraboljuk és papucsokat faragunk belőle. Végül bő sós vízben megfőzzük.
A pecsenyeléhez a sült hús szaftján a paradicsompürét megpirítjuk, megszórjuk liszttel, felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, és kicsit beforraljuk, végül átszűrjük.
Tálaláskor a töltött borjúkarajról levágjuk a kötöző zsineget, éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk, egymást kicsit fedve tányérra fektetjük, majd mellétesszük a zöldbabot, 2-2 burgonya papucsot és körbelocsoljuk a pecsenyelével. Forrón kínáljuk.