21.9 C
Budapest
szombat, július 20, 2024
Home Bableves és csülök Ultreform 75 Depose – kapocs az üveghez

Ultreform 75 Depose – kapocs az üveghez

0
Ultreform 75 Depose – kapocs az üveghez
Fotó: IB.hu

A csatos befőttes üveg érzelmeket és múltat idéz. Kérdéseket fogalmaz meg, üveggyárakat, szatócsüzleteket, s nagyanyáink mézédes gyümölcseit köti össze, valami láthatatlan fonallal. Egy 1926-ban fújt üveg maga az ámulat.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Szűrt fényű padlásokon üveg tető, amin a felirat: „Ultreform 75 Depose”, majd hozzá egy fémdrót „Stölzle” nyomással.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Alig találsz valakit, aki emlékszik arra, hogy ebben az üvegben mit tároltak és hol lehetett beszerezni.

A gyár még működik

Kiderül, hogy a Stölzle Lausitz névre keresztelt gyár közel 130 éves, 1889-ben alapították, ma is létezik, évente 30 millió poharat gyárt és értékesít az egész világon.

Újságok is reklámozták

Több vidéki lap hirdetésében olvashatták, például 1926-ban, a következőt:

STÖLZLE-FÉLE ULTREFORM

A legideálisabb háztartási befőttes üveg.

Minősége minden hasonló üvegnél jobb, tehát árban a legolcsóbb!

Ügyeljen a bevásárlásnál az ULTREFORM névre.

Kapható minden szakmabeli üzletben.

Kívánatra ingyen ismertető szakácskönyv.

Kőszegi képviselő: Stiaszny Gyula üvegesnél, Városház utca 5.

Az üveghez útmutató is járt

Az internetes oldalak egyikén egy kiadvány, 1930-ból, a Stölzle-féle Ultreform háztartási üvegeket ismerteti, 15 oldalon keresztül.

Fotó: IB.hu
Fotó: IB.hu

Ez lehet az „ingyen ismertető szakácskönyv”, melyben az előszó a következőképpen írja le a legfontosabb tudnivalókat:

„ULTREFORM RENDSZER ÜVEG: Ugyanazon sorozathoz tartozó bármely űrtartalmú üveg szájnyílása egymással azonos méretű, egyenletes és tágas, kézzel Depose kényelmesen hozzáférhető. Az üvegek alakjukra nézve minden sorozatban tetszetős kivitelben készülnek, könnyen kezelhetők, a fejkiképzés tömör, az üveg hőellenálló képes, piszokszögletei nincsenek. Úgy a minőséget, mint a kivitelt illetőleg, akár üvegről, vagy alkatrészekről legyen szó, mindenkor elsőrangú gyártmánnyal állunk szemben. Az üveg világosan áttetsző, megbízhatóan hőálló, nem törik, újra és újra használható. ÜVEG ELZÁRÁS: Az Ultreform rendszer a levegőtől mentesített belvilág (Vacuum) elvén alapszik. A főzési folyamat alatt a levegő megritkul és az ilymód oxigénmentes térben romlást előidéző gombák és baktériumok nem képződhetnek, A befőzésre kerülő tartalom évek során át megóvja friss és természetes színét-ízét, amint a gyümölcsbefőttek erős cukrozása sem válik szükségessé. Amennyiben bármely oknál fogva az üvegfedő az üvegek lehűlése és a zárókapocs eltávolítása után nem tapadna az üveghez, vagy a befőzési folyamat után néhány napra az üvegben felszálló buborékok mutatkoznak, úgy ez annak jele, hogy a sterilizálást meg kell ismételni, miután a romlást előidéző csirák nem pusztultak ki végleg, vagy pedig a sterilizálási folyamatnál valami nem volt teljesen rendben. Ez egyben a legmegbízhatóbb ellenőrzése az üvegeknek.”

A harmadik oldalon tárgyalja az Ultreform 75. sorozatát.

Így ha, végre valahonnan megszerezzük ezt a füzetecskét, és a tetőhöz még üveget is vásárolunk egy régiségboltban, akár még lekvárt is tölthetünk bele boldogan.