24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Könyvjelző Arany János – emlékév

Arany János – emlékév

0
Arany János – emlékév
Fotó: IB.hu

Jövő év március 2-án kezdődik Nagyszalontán az Arany János-emlékév, amely a költő születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg.

arany-idos
Arany öregkori fényképe

Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia 2017-et Arany János-emlékévé nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László az MTA elnöke lett.

Az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot, amelynek feladata a tudományos rendezvények megszervezése, a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése.

Az emlékév keretében május elején tudományos ülésszakot rendeznek az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye. Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban.

Fotó: IB.hu
Arany nagykőrösi lakóháza (Fotó: IB.hu)

tudományos programokat

tudományos programokat

Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak. A tudományos programokat országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik – olvasható az emlékbizottság közleményében.

MTI-hír