24.7 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Válaszok kérdéseinkre – pszichológia

Válaszok kérdéseinkre – pszichológia

1
Válaszok kérdéseinkre – pszichológia
Válaszok kérdéseinkre...

Amikor az ember rájön, hogy nincs egyedül a világban a problémáival és a sikereivel, az jó. Amikor egy „elakadásos” élethelyzetben végre megfogalmazzuk és hangosan kimondjuk a gondolatainkat az még jobb. Ha ehhez van egy érdeklődő és véleményező közeg az a legjobb.

Az Óbudai Kulturális Központban (1032 Budapest, San Marco utca 81.) minden héten „Pszichológia, időfizika” címmel Barna-Fóris Ágnes (pszichológus) és Kisfaludy György (író, „időfilozófus”) arról beszélget, hogy mitől működik a világ és benne mi magunk éppen hol tartunk, milyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Barna-Fóris-1
Barna-Fóris Ágnes és Kisfaludy György

-Miből állnak a foglalkozások?

-„Hat évvel ezelőtt elindítottunk egy önismereti-gyakorlati kérdésekre választ adó csoportos foglalkozást” – mesélt a kezdetekről Barna-Fóris Ágnes.

Az évek során az előadó maga a csoport lett, és én továbbra is a beszélgetés szakmai moderátora vagyok -folytatta a gondolatot a szakember. Van úgy, hogy én indítok témát, mint például legutóbb október 30-án a halottainkkal kapcsolatos gondolatainkról. De van olyan is, hogy ők hoznak történeteket.

Nem beszélhetünk „sorozatról”, de a munkamenetünk az, hogy először témakiválasztás, hozzászólás történik az első bő egy órában, majd a fennmaradó időben egy kis irányított meditációt tartunk (17.30 és 18.45 között tematika, majd 19-ig meditáció). Ha valakinek ezután magán-jellegű kérdése, megbeszélnivalója van, állok rendelkezésre, kb. 20 óráig.

Barna-Fóris-3
Barna-Fóris Ágnes, pszichológus

Eközben a csoporttagok nagy része a 19.00-kor kezdődő Kisfaludy György: Időfizika előadást elkezdi hallgatni.

-Mire kíváncsiak manapság az emberek?

-A csoporton belül a résztvevők nagyon nyitottak és érdeklődőek. A párkapcsolati kérdésektől a gyereknevelésig vagy felnőttéválás-önállódosásig mindenre kíváncsiak. Ezen túl stresszes helyzetek kezelésére, krízisek átélési-túlélési konkrét lehetőségeire és persze a veszteségek kezelésére, ami a házikedvenctől az állásvesztésen át a szeretett hozzátartozó haláláig terjedhet.

-Ki mit kap és vár ettől a közös gondolkodástól?

-Mindenki egyéni válaszokat keres és kap. Változatos nézőpontot mindenképpen, mert alternatív álláspontból is elemezzük a körülöttünk lévő világot és mi magunkat: kineziológia, természetgyógyászat, asztrológia, szellemgyógyászat… szemszögéből, attól függően, hogy milyen az összetétele a csoportnak.

A résztvevők nagy részének van egy hétköznapi polgári szakmája: postai tisztviselő, könyvelő, gépépszmérnök vagy vegyész és van egy „alternatív” is, aminek tapasztalatait hajlandó megosztani a csoporttal.

Aki már részt vett: Fekete Tímea

FeketeTimi

„Az egyik legjobb szakember, pszichológus, akivel eddig lehetőségem volt beszélgetni: Barna-Fóris Ágnes. Ő az, aki ráérez az ember belső problémáira, szinte szavak nélkül érti a másikat és nyitottan fordul felé.

Az általa vezetett csoportban hasonlóan éreztem magam. Első alkalommal, egy látszólag tőlem még kicsit távol álló témáról, a házasságról, az együttélésről, a párkapcsolatról kezdtek el beszélgetni.

Ági a hercegnő és a béka meséjével vezette fel a témát, amellyel mindenki számára pontosan meg tudta világítani, hogy milyen szempontból indulhatna ki az együtt gondolkodás.

A kezdeti percekben, a témában való kevés tapasztalatom miatt, csak hallgattam, de a közvetlen hangnem biztatóan hatott rám, és lassan bekapcsolódtam a beszélgetésbe. A végén nem csak új látásmódokat ismerhettem meg, hanem saját, belső kérdéseimre is válaszokat kaptam.

A nézetek sokszínűségét a hétről- hétre randomszerűen összejövő tagok adják, akik különböző szakterületeket képviselnek. Véleményükben olyan információkat, egyéni látásmódokat ismertem meg egy – egy témáról, amelyre máshol nem lett volna lehetőségem. Az összejövetel végére az eltérő nézőpontok összekapcsolódtak és létrehoztak egy teljesebb képet.

A közel egy órás beszélgetés általában meditációval zárul, amely segít az új információkat elhelyezni belső világunkban. Egy személyes élménnyel gazdagodunk a meditációban, egy útmutatással saját életünkről, lelkünkről.

A már hat éve működő, alkalmanként 5-18 fős csoporthoz bármikor lehet csatlakozni, egy kis önismereti útra. Ajánlom mindenkinek, alapokat ad és erősít, új irányokat mutat!”

További információ: 06-1-388- 2373 ; 06-1-388-7370; 06- 30- 970-7 327

Jegyár: 800 Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak: 400 Ft

Fotó: Kisfaludy Bertalan