24.3 C
Budapest
szombat, június 22, 2024
Home Egyéb Vasarely – új kulturális központ

Vasarely – új kulturális központ

0
Vasarely – új kulturális központ
Victor Vasarely

Victor Vasarely magyar származású világhírű festőművészről nevezték el a Párizstól húsz kilométerre délre található Antony új kulturális központját, amit 2014. november 15-én nyitottak meg a nagyközönség számára.

Victor Vasarely
Victor Vasarely

A 3500 négyzetméter alapterületű, háromszintes Espace Vasarely multifunkcionális kialakításával, különleges hangszigetelésével és a legkorszerűbb technikai megoldások alkalmazásával franciaországi viszonylatban is jelentős kulturális létesítménynek számít. Ötszáz férőhelyes, három részre osztható nagyterme előadások és konferenciák befogadására is alkalmas, az épületben három próbaterem és egy zenekari stúdió is létesült.

Két év alatt épült

Az üvegpalota különlegessége, hogy a kulturális, művészeti és sportrendezvények mellett ezentúl kétszáz környékbeli civil szervezet és egyesület székhelyeként is szolgál. A épület Antony önkormányzata, Hauts-de-Seine megye és a Párizs környéki Ile-de-France régió, valamint a franciaországi Vasarely Alapítvány összefogásával 12 millió euróból két év alatt készült el.

Járt Vasarely a városban

Az alapítvány tájékoztatása szerint város a névadással kívánt tisztelegni Victor Vasarely előtt, aki Antonyban 1992-ben avatta fel a művészetek házát, ami nagy lendületet adott a város kulturális és művészeti fejlődésének.

A fia orvos

A művész fia, a 83 éves André évtizedek óta ebben a városban él, orvosként itt lett nyugdíjas és a város megbecsült polgára. Az ünnepélyes megnyitón André Vasarely apját idézte, aki szerint az alkotó embernek mindenekelőtt helyet, lehetőségeket és segítséget kell adni képességei kibontakoztatásához, az Espace Vasarely pedig szerinte mindezt együtt nyújtja. A op-art irányzat egyik legnagyobb mesterének tekintett művész szellemi örökségét ápoló, a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban működő Vasarely Alapítvány kezdetektől szívügyének tekinti és támogatja, hogy teret kapjon a tehetség. Ezek egyike például az alapítvány által kiemelten kezelt gyermekkori képességfejlesztés – egészítette ki a megnyitón nagybátyja szavait az alapítvány elnöke, Pierre Vasarely.

Ablonczy Balázs, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója pedig arról beszélt, hogy azért is öröm számára az új létesítmény megnyitása, mert az remélhetően tovább öregbíti Magyarország kulturális hírnevét Franciaországban, ahol számos magyar művész talált kibontakozási lehetőséget, hidat építve ezzel a két ország kultúrája között.

Győzőként született Pécsett

Victor Vasarely (1906-1997), az op-art festészet kiemelkedő alakja Pécsett született Vásárhelyi Győző néven, a budapesti Műhely Akadémián tanult, de egy grafikai pályázat nyerteseként kijutott Párizsba, ahol a nonfiguratív művészet világhírű alkotója lett, képei a legnagyobb francia múzeumok gyűjteményeiben szerepelnek.

MTI-hír

Fotó: https://www.marvellous-provence.com/