24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Isa és az újabb „Tizenegyedik”

Isa és az újabb „Tizenegyedik”

1
Isa és az újabb „Tizenegyedik”
Új bortóval "A tizenegyedik parancsolat"

Korábban már megjelent Isa Schneider, orvos-író : „A tizenegyedik parancsolat” című regénye. Aztán most könyvesboltokba került, egy teljesen új borítóval az Ünnepi Könyvhét alkalmával.

„A házasságban élő, emancipált nők testi-lelki gyötrelmeit tárja fel, amikor megtapasztalják életük párjának árulását.”

Ez a rövid tartalom, ám mi az amiben más, mi az ami miatt újra érdemes volt kiadni ezt a kéziratot? -erről kérdeztük az írót.

Új bortóval "A tizenegyedik parancsolat" | Isa Schneider
Új bortóval „A tizenegyedik parancsolat” | Isa Schneider

-Hány év után jelent meg ismét a A tizenegyedik parancsolat című regényed?

-Pont tíz évvel ezelőtt. 2004-ben kiadta az Ornament Kiadó, és néhány évvel azelőtt, a Kossuth Kiadó. Azt állították, hogy a könyvek percek alatt elfogytak…

-Mit gondolsz, manapság az emberek mit olvasnak szívesen? Mire van igény?

-Azt hiszem, a mai olvasó nem különbözik korábbi idők olvasóitól… Az emberek azért olvasnak, hogy kikapcsolódjanak, és egy „más” világba legyen alkalmuk bekukkantani. Igény a jó könyvekre mindig van. Sajnos, ma nehéz a kiadóknak, és ez nem azért van, mert amúgy nem tudnának könyvet készíteni, hanem azért, mert a könyvterjesztők lefölözik a könyvforgalmat. Legalább 50 százalékot elvisz a terjesztés. Ne kérdezd, ez miért van így, nem tudom, de rosszul van, az biztos. A jó, olvasmányos, gördülékeny irodalomra addig lesz igény, amíg olvasni tud az emberiség.

-Az olvasók lelke hol tart éppen?

-A negyedik sebességben. És nem tudni, hogy ez hova vezet. Természetesen könyvek akkor is lesznek, ha esetleg meghaladjuk a sebességhatárt, és falnak megyünk.

Az internetes könyvek éppen csak valamivel olcsóbbak, mint a nyomtatott kiadványok, és a megspórolt összeg olyan kicsi, hogy ennyiért az ember szívesebben olvas kezében tartható könyvet. A papírnak varázsa van, a nyomtatott szónak ereje…

-Ez a regény mindig aktuális, minden időben? Férfi-nő kapcsolat…

-Ha nem tudnám, hogy a férfi-nő kapcsolat az, amely tovább viszi a világot, talán ponyva ízűnek tartanám a témát, de nem az, és tudom, hogy ez a felállítás az emberi lét alfája és omegája, ezért én is nyugodtan írhatok róla. A téma kifogyhatatlan, mert ez maga az élet.

-Ha újra írnád, másképpen írnád? Van, amit változtattál a szövegen?

-Ha ismered a többi könyveimet, tudnod kell, hogy mindegyik más, valamiért. És jelen könyvön egy betűt sem változtatnék. Különös, kedves kritikát kaptam a napokban az éppen most befejezett regényemről: – „Te ez nem olyan, mint az azelőtti, ez egészen más…”. Ezen gondolkoznom kellett, hogy most gyalázat ért engem, vagy nem. Aztán nem dőltem kardomba, mert ez tényleg nem az, ami a másik…nem, nem írnám másképp ezt a könyvet. A többieket más és másféleképpen írtam, mindig másképpen…

-Most is az általad festett kép van a címlapon…, mint az összes könyveden. Mennyire egyedi, hogy az írónak a saját festménye kerül a könyve címlapjára?

-Szerintem ritkán megtörténik, hogy az író saját maga illusztrálja a könyvét de nagyon kevésszer találkoztam vele. A cím lap – képek, festmények még annyira sem gyakoriak. A saját ötletemre kerültek rá a könyvekre a címlapok, egy már meglévő, retrospektív életmű – anyagból válogatva.

Tulajdonképpen a könyvcímlap, az egy teljesen más grafikai forma, külön művészet, de én úgy éreztem, hogy attól még inkább az enyémek ezek a könyvek, hogy a címlapjukon saját festményeim vannak! És kitűntetésnek érzem, hogy a K.U.K Kiadó belement ebbe az ötletbe…

További info: www.isaschneider.hu

Ha Te is kérdeznél az írónőtől, ide írhatsz: isa_schneider@yahoo.com

Previous article Óbecsén a KITÁSZ vándorgyűlése
Next article Bélszín zöldségszalmával
Dr. Schneider Izabella Marosvásárhelyen, kisiparos családban látta meg a napvilágot. Magát orvos-írónak tartja, de a sajtóban olykor csak modern polihisztorként említik. Orvosi egyetemet végzett és képzőművészeti iskolában grafikusi diplomát szerzett. 32 évig volt orvos, megszámlálhatatlan kiállítás és több mint húsz különböző témájú könyv kötődik nevéhez. "Orvossá váltam és gyógyítottam, de most leginkább festek és írok."