15.9 C
Budapest
szerda, június 12, 2024
Home Állvány Élő vonalak – Beszélő színek

Élő vonalak – Beszélő színek

0
Élő vonalak – Beszélő színek

Ezzel a címmel Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas látványtervező művész válogatott alkotásaiból nyílik kiállítás 2016. augusztus 27-én 17 órától a debreceni  Csokonai Színházban.

unnamed-4

Számos magyar és nemzetközi film, valamint tévéjáték jelmezeit is tervezte, köztük Szabó István Mephisto című Oscar-díjas alkotásának jelmezeit.

Ötszáz különböző színházi darab kapcsolódik a nevéhez, több mint hatvan alkalommal a Csokonai Színház felkérésére dolgozott.

1989 óta tanít, először a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola művésztanára volt.

Később oktatott a budapesti Képzőművészeti Egyetemen, 2003-tól a Kaposvári Egyetem Látványtervező Tanszékének tudományos főmunkatársa.

unnamed-3„A szcenikai kiállítások megőriznek valamit az utókornak az illékony színházművészeti tevékenységből, melyek nagyon hasznosak voltak a továbbgondolkodás és az alkotói kiteljesülés szempontjából.

Alkotómunkája közben nagy érzékenységgel, pontos ízléssel kapcsolódik az adott mű stílusához. Az átgondolt tervezői felkészülést albumokban dokumentálja, melyekben összegyűjti a művek korához kapcsolódó fotókat, festményeket, színmintákat.”

unnamed-2A debreceni Csokonai Színházban rendezendő tárlatot Kubik Anna színművész nyitja meg, a kurátor Lőrincz Veronika.