24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Ámítás-technika Gyújts fényt a sötétségben – Lámpamúzeumok

Gyújts fényt a sötétségben – Lámpamúzeumok

0
Gyújts fényt a sötétségben – Lámpamúzeumok

A karácsonyi fények előtt, amikor rövidebbek a nappalok, az esti árnyakba burkolózva, menjünk Lámpamúzeumba. Itassuk át fénnyel, lelki mohóságunkat, testi lényegünket. A Magyar Posta által megvásárolható bélyeg, minket Zsámbékra hívogatott.

3d_lampa

A magyar bélyegkibocsátásban első alkalommal, a Magyar múzeumok kincsei sorozataként jelennek meg bélyegen úgynevezett anaglif (színszűrő) technikával készült háromdimenziós képek. A különleges bélyegkisívek speciális, vörös-cián párosítású (3D-s) szemüveget igényelnek. A sorozat egyik tagja a Zsámbéki Lámpamúzeumot ábrázolja.

Zsámbéki Lámpamúzeum

mizsambekunk-hu

1979-ben nyitották meg. Az ezernél is több világítási tárgy között találhatók mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák, régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay majolika, valamint meisseni porcelán talpú petróleumlámpa. 1995-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 1980-ban az amerikai Nemzetközi Lámpaklubba, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Tagságba nyert felvételt.

A gyűjtemény gazdája, Borus Ferenc még a hatvanas években a borospincéje világításához keresett megfelelő világítást, de aztán észrevétlen a tárgyak gyűjtőjévé vált. Az egyre több lámpa egyre nagyobb helyre költözött, és a gyűjteménynek nemzetközi híre lett, ma filmek és múzeumok is kölcsönöznek innen tárgyakat.

Aladdin Vasúti Lámpamúzeum – Fertőszéplak

aladdin

Különleges lámpák, amelyek 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. Úgy 251 darab különböző lámpát tekinthet meg a látogató, melyek a világ számos vasút-társaságát jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig. A lámpák formáját, funkcióját, világítástechnikai megoldását tekintve minden lámpa valamiért egyedi darabnak mondható. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk olyan lámpát például, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt, és felforr rajta a teavíz is.

Haragovics József közel 30 év alatt regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait. Aprólékos gondos munkával újít fel minden, az enyészettől megmentett tárgyat. A lámpák arról árulkodnak, hogy hogyan lesz egy, a szakmáját megszállottan szerető, szenvedélyes ember kezében az ócska kacatból ipartörténeti remekmű.

Szentendrei Lámpamúzeum

szentendre

2006 nyarán újabb turisztikai érdekességgel gyarapodott Szentendre. Közel 600 világítótesttel megnyílt a Lámpamúzeum.

A 18. századi régi kínai vázából készült lámpa, meisseni porcelán és a Zsolnay majolika lámpák mellett sok száz míves, különleges olaj-, petróleumlámpa, függőlámpa és csillár ejti ámulatba a látogatókat. A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült páratlan gyűjtemény Bartha Sándor huszonöt éves gyűjtőmunkáját dicséri, aki minden csodalámpájához egy érdekes történetet is tud mesélni. Az első lámpáját lakberendezési célból vette, ám a szép darab annyira megragadta képzeletét, hogy egyre többet kezdett vásárolgatni: járta a bolhapiacokat, más gyűjtőkkel is kapcsolatba került, s addig-addig gyarapította kollekcióját, míg több száz petróleumlámpa került a birtokába.

A lámpák a Monarchia területéről származnak – az osztrák és cseh gyártmányú darabok mellett szép számban akadnak magyar világítótestek is. Vannak igen mutatós szecessziós darabok, s akad olyan lámpa, amely a pécsi Zsolnay gyár mestereinek szakmai tudását dicséri.

A legkorábbi darab az 1850-es évekből származik, amikor a gyertyavilágítást felváltotta a forradalmian új találmány – a lámpa.

Forrás,fotók:

www.posta.hu

www.mizsambekunk.hu

https://www.vasutilampamuzeum.lks.hu/

www.utisugo.hu