17 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Megérkezett „Szél Úrfi” -az életünkbe!

Megérkezett „Szél Úrfi” -az életünkbe!

0
Megérkezett „Szél Úrfi” -az életünkbe!
Poldy: Naplemente

Polgár Gyöngyi:

„Erdő, erdő, erdő, limassoli kerek erdő …”- dalocskával és a kisunokánkkal indul immár 4 hete a napunk, Cipruson.

Reggelente, amikor csend honol körös-körül, imitt-amott csak egy madár énekel.

Azt ugyan még nem tudtam meglesni, milyen a tolla, vagy a csőre, de pintyhez hasonlítanám vagy barázda billegetőhöz. Olyan, mint amit otthon -Marosvásárhelyen- megfigyeltünk többször, ám sokkal apróbb termetű. Inkább esti sétáink alkalmával, az erdőben látjuk őket.

A Nap felkelte csodálatos, a közeli erdő fái mögül indul útjara, az óriás, jó néhanyszor meglestem már.

Poldy: Ciprus áldott földje
Poldy: Ciprus áldott földje

A korai órakat a Barataimmal töltöm, kapcsolatot ápolok, levelezem, beszélgetek -ugyan ez másfajta beszéd, mint amit eddig megszoktunk.

Eközben Moro (itt így nevezik a csecsemőket) nyöszörög. Máris etetés közben vagyunk. Reggel, a Pici mohón ”issza” a finom tejecskét, s hamar vissza alszik, aztán kesőbb jó a maradék is.

„Ő a mi kisunokánk” -nyugtázzuk boldogan a férjemmel.

Itt így élnek!

Szél Úrfi, napközben még nem indult útjára, a nyomasztó-fogyasztó meleg, napokon át tart, olykor már nagyon várjuk a hűsítő nyári záport. A tenger felőli fuvallat az igazi.

A város éghajlata jellegzetes mediterrán, elővilaga: olajfa, ciprusfa, szentjánoskenyérfa, akácfa-lila fürtös viragokkal, citrom- és fügefa a házak kertjében; az utcákon pomelo: zöld, éretlen, meg apró, ebben az augusztus végi időszakban.

Érik a füge, s már a levele is jó a cukorbetegségre -ezt olvastuk. Bodzavirágot hoztunk magunkkal otthonról, de itt dinnyére találtunk, ami hűsít és igen jó gyógyhatással bírt a mi életünkben. Jó a pára dús levegő is, amúgy elmúlt a szénanáthám, a tengeri fuvallat, gyógyító erejű.

A házak jellegzetesek, (nem vagyok építész) a tetőn víztartály, napelemek, egy-két ruhaszárító spárga. A házak inkább északra néznek, benne szőnyeg aligha, márvány járólapok, amit jól és gyakran lehet, és kell vízzel felmosni. Ablak kevés, mindenhol tolókeretek és szita rajtuk, csak télen zárjak be, ha esik az eső vagy nagyon fúj Szél Úrfi.

A sötét, hűvös, földszinti lakásokat kedvelik, a légkondi 24 óran át működik.

Aztán este 8-9 után újra elkezdődik az élet!

Néhány ételre ráismerek!

Finom sült kukoricával kínaltak ide érkezésünk napján, amit a tengerparti séta alkalmával vacsorára kaptunk. Nyárson sütik, vajjal megkenik, sózzák, omlós, puha, ízletes.

A kapribogyós zöldségsaláta lett a kedvencünk, de a hagyományos tzatzikit is szereti az erdélyi, főleg jó fokhagymásan.

A húst nyárson sütik, csirkét, nyulat, disznótarját, ez az ünnepi ebédhez tartozik, és van a szőlőlevélbe töltött ”TÖLTIKE”. Ezt otthonról is ismerem, drága Anyukám nagyon szerette -sóska mártással.

Itt a tök virágát is megtöltik, darált hússal, nagyon finom, és mindenből csak csipegetni illik az asztalnál.

Levesételt inkabb télen esznek, de mi erdélyiek szeretjük nyáron is, vagyis tárkonyos, köménymagos, paradicsom levessel kúráltam a családom tagjait, akik már szerettek vagy éppen megszerettek.

Az élelmiszert nagy áruházakból vásárolják, ahol kedvezményesen előrecsomagolt áru kapható, 2-t fizetsz 3-at kapsz. Ugyanott zöldség és húsféle is betehető a kosárba.

Van itt is Mall üzlet, ahol lehet enni-inni, amolyan Mc-Donald’s termék, de aki látja és betér, megkívánja, vagyis virágzik az üzlet .

Az érzelmi többlet!

A kultúrát, a szokásokon, az étrendeken keresztül probáltam megismerni, tudogatok pár szót, de nem értem meg ha hozzám beszélnek. Nagyon remélem, ha majd a kisunokám beszélget, tőle én is megtanulom megérteni mit is szólnak hozzám.

Kérni, köszönni, megköszonni! -ezzel a jelmondattal jöttem, és ha kell kézzel-lábbal megmagyarázom, mit szeretnék.

Hamarosan hazautazunk Erdélybe, de visszavárnak Karácsonyra és ez a legjobb érzés. Hasznára lenni szerettünknek, segíteni, adni, ajándékozni; helyette mosolyt, gügyögést kapni, elraktározni.

Isteni ajandék, hogy itt lehettem a gyermekemmel, akinek éppen nagy szüksége volt rám, ezekben az időkben.

A Napnyugta sem megvetni való, csakhogy utána egyből sötétség ereszkedik a városra, erdőre s ekkor kezdődik az Élet, hiszen a nagy hősegben nem igazan esik jól a járás, szórakozás.

Majd nappal alszunk és így tart ez örökké, ezen a vidéken, ahová, ha tehetem ezutan ”hazajövök”, hiszen itt él családom egy része, és ahol jó meleg van, minden tekintetben!

Poldy: Naplemente
Poldy: Naplemente

Zárójelbe: Hol is voltunk?

Limassolt délről a Földközi-tenger északról a Tróodosz-hegység határolja.

A városban két kikötő üzemel, a kisebb hajók befogadására alkalmas öreg kikötő, illetve a nagy kapacitású új kikötő.

A Limassolt övező területeken jelentős a mezőgazdasági tevékenység és a hozzá kapcsolódó konzervipar. Főként citrus (narancs, mandarin) ültetvényeket találhatunk a térségben. Ugyanakkor a Tróodosz-hegység lejtőin termő szőlőből jelentős mennyiségű bor is készül a városban, ahol a kisebb vállalkozások mellett több nagy borászati vállalat is működik.

A város sok rendezvénnyel, fesztivállal várja a közönséget az év minden szakában. Több színháza illetve filmszínháza mellett képzőművészeti kiállítóhelyek is kínálják programjaikat.

Limassol nevezetessége a tavasszal megrendezett színes utcai karnevál, és az őszi Ciprusi borfesztivál, amit 1961 óta minden évben megrendeznek a városban.