24.1 C
Budapest
szombat, május 25, 2024
Home Egyéb Tetoválás – izzadságból energia

Tetoválás – izzadságból energia

0
Tetoválás – izzadságból energia

Az Amerikai Kémiai Társaság összejövetelén olyan tetoválást mutattak be tudósok, amely az emberi izzadságban található tejsav segítségével termel energiát.

izzadságból energia

A kaliforniai kutatók szerint a bioelem hamarosan képes lesz digitális órákat, okostelefonokat és más készülékeket is üzemeltetni.

„A mi eszközünk az első, amely izzadsággal működik” – mondja a kaliforniai egyetem kutatója, Wenzhao Jia.

„Jelenleg a termelt energia nem nagy, csupán négy mikrowatt. De dolgozzunk azon, hogy tovább fejlesszük, így képes lesz kisebb elektromos eszközöket ellátni energiával” – magyarázza Jia.

A kutatócsapat egyébként nem bioelemet akart kifejleszteni, sokkal inkább egy olyan viselhető eszközt, amely figyelemmel kíséri és méri a tejsav szintjét az izzadságban. Atléták az edzéseken gyakran mérik a tejsav szintjüket azért, hogy megbecsülhessék a munkabírásukat. Az ilyen mérések azonban általában vérmintával történnek.

Annak érdekében, hogy a teszt kényelmesebb legyen, a tudósok ideiglenes tetováláspapírba nyomtatták bele a tejsav szenzort. Csak ezután alakították át a szenzort úgy, hogy egy olyan enzimet foglaltak az eszközbe, amely elektronokat von ki a tejsavból.

Az elemet szobabiciklit hajtó alanyokon tesztelték, akik maximum 70 mikrowattnyi energiát tudtak termelni bőr négyzetcentiméterenként. Érdekes módon úgy találták, hogy a kevésbé fitt tesztalanyok több energiát termeltek az eszköz segítségével, mint sportosabb társaik.

„Azt gondoljuk, hogy ez azért van, mert a kevésbé sportos személyek hamarabb elfáradnak, ezért több tejsavat is termelnek” – mondta Jia.

A tudósokra váró következő lépés, hogy megkétszerezzék azt az energia mennyiséget, amelyet az eszköz alapállapotban termel. Ugyanis egy digitális órának legalább 10 mikrowattra van szüksége a működéshez.

„Ez nagy kihívás, mivel az elektródáink nagyon kicsik, mindössze 2×3 milliméteresek” – mondta Jia.

A tudós szerint a bioelemek előnyei közé tartozik, hogy gyorsabban feltöltődnek, biztonságosabbak és megújuló energiát használnak.

Forrás: MTI

Fotó: www.bbc.com